EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Prachtige voorstelling “Salomon Levi” Iepenloftspul O.B.S ’t Holdersnêst

HARKEMA Zaterdagavond is het groep 8 van O.B.S ’t Holdersnêst weer gelukt een prachtig openluchtspel te realiseren. Zoals elk jaar is het stuk geschreven door een aantal leerkrachten. Een geheel unieke productie. In de laatste week is er nog flink geoefend. Anke Bijlsma heeft nog extra tips gegeven aan de kinderen om hun rol nog beter neer te kunnen zetten. Deze keer spelen alle leerlingen naast Salomon Levi een dubbelrol, dus is het extra spannend om alles goed naar voren te brengen. Achter de schermen is het een drukte van belang. Veel leerlingen moeten in korte tijd omkleden en opnieuw worden geschminkt. Dankzij een goede ondersteuning van geluid was alles de hele avond prima te verstaan. Extra verlichting met o.a. een volgspot zorgde voor een professionele uitstraling. Een dag eerder was de generale repetitie waarbij alle leerlingen van de school mochten kijken. Deze waren zeer enthousiast over de voorstelling. Ze vonden het heel spannend. Voor iedereen was het een goede oefening voor de uitvoering van zaterdagavond. In kleine en grote groepen worden er in het stuk tien liedjes naar voren gebracht. Deze zijn geschreven door juf Else v.d. Greft, muziekmeester Aalze Koster en een oud leerling Albert v.d.Tuin. Na elk lied kwam er applaus van het publiek. Ondanks een aantal regenbuien werd het hele stuk uitgespeeld. Alle spelers kregen na afloop een roos en een groepsfoto.

Het stuk start in het jaar 1795.Het stuk gaat over Salomon Levi. Een jongen van joodse komaf die uit Duitsland vlucht omdat de joden de schuld krijgen van de uitgebroken pest. Hij komt terecht bij het heidevolk in de Friese Wouden. Daar bouwt hij een nieuw bestaan op en leert de plaatselijke bevolking kennen. Al snel komt hij op voor de arme mensen. Hij helpt ze zo goed als hij kan en geniet zelf ook van het leven. De grietman en de rijke boeren zij echter minder blij met Salomon. Na een diefstal bij een rijke boer sturen zij de Franse patriotten op hem af. Salomon is gevlucht. Nu moeten twee boeren het met de doodstraf bekopen. Salomon springt voor ze in de bres. Om het onrecht te bestrijden gaat hij heel ver. Het komt hem duur te staan! Hierna zien we hoe het heidevolk doorgaat met hun leven en de nalatenschap van Salomon Levi. Het stuk sluit af met het slotlied.

Daarna werd er op het plein feestgevierd met muziek van Sije. De leerlingen van groep 8 kunnen met recht trots zijn op hun geweldige prestatie. Vele toeschouwers hebben genoten van de voorstelling. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers en sponsors uit Harkema en omgeving was het voor de school weer mogelijk dit unieke evenement voor de 22ste keer te organiseren.

Foto’s Geurt. P. Maassen van den Brink

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button