Première Salomon – Het Kollumer Oproer een echt spektakelstuk

Geplaatst op 5 juli 2019 om 18:35 | In de categorie: ,

KOLLUM – Donderdagavond werd op het Maartensplein in Kollum de première gehouden van Salomon – Het Kollumer Oproer. Vele prominenten waren deze avond aanwezig; drs. Arno Brok commissaris van de Koning in de provincie Fryslân, voormalig burgemeester Bearn Bilker en zijn echtgenoot, politicus Joop Atsma en wethouder van Noardeast-Fryslân Jelle Boerema. De ruim 1250 bezoekers konden genieten van het prachtige muziektheaterstuk Salomon – Het Kollumer Oproer.

Het stuk is gebaseerd op de opstand van de Oranjegezinde Friezen tegen de Franse Overheersers, in 1797. Bij deze revolutionaire gebeurtenissen vielen vele doden en gewonden onder de bevolking. In de nasleep ervan werden beide leiders, Salomon Levy en Jan Binnes, zonder proces onthoofd. Naast deze historische lijn zijn er actuele thema’s verweven in het stuk: discriminatie, gemeenschapszin, het verwezenlijken van idealen, en ook de huidige #MeToo-discussie.

Salomon – Het Kollumer Oproer is een multimediaal spektakel, vol muziek van nu en verhalen van toen. Met een combinatie van theater, muziek en film schiet de voorstelling afwisselend heen en weer tussen verleden en toekomst. Je waant je het ene moment in het revolutionaire jaar 1797, om het volgende moment weer midden in de moderne tijd te landen. Van Franse soldaten te paard tot een vette cabrio. Van Foekje Dillema tot Lady Gaga. Van Salomon Levy tot Google Maps.

De hoofdrollen zijn van Syb van der Ploeg, Meriyem Manders en Piter Wilkens. Er spelen ongeveer 200 mensen uit Kollum en omgeving mee. Ook spelen Johannes Rypma, Carla de Bruine, Thijs Meester, Marcel Smit en Henk Angenent mee. De muzikale begeleiding is van Brassband Wilhelmina en De Kast.

Dick van den Heuvel (o.a. Annie M.G. Schmidt en Ramses) schreef een eigentijds en meeslepend scenario, waarin theater, muziek en beeld (op enorme projectieschermen) naadloos in elkaar overlopen. De regie is in handen van regisseurs Steven de Jong en Atsje Lettinga.

Salomon De Kollumer Oproer is nog te zien op 5 t/m 8 juli en een extra voorstelling op 9 en 10 juli vanaf 20:30 uur op het Maartensplein in Kollum.

 

Foto’s Piet Douma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *