112Buiten regio

Preventieve alcoholcontrole bij Club Q

NOARDBURGUM – Gemeente Tytsjerksteradiel en de politie hielden onlangs een alcoholpreventiecontrole bij Club Q in Quatrebras. Hier kunnen jongeren tussen 13 en 18 jaar eens per maand naar de Mega School Party, een alcoholvrij evenement voor jongeren. De resultaten van de controle maken duidelijk dat preventie, handhaving en voorlichting nog hard nodig zijn.

Indrinken
Piet de Poel, eigenaar van Club Quatrebras, is verontrust over het toenemend aantal jongeren dat onder invloed van alcohol naar de Mega School Parties komt. De Poel signaleerde dat jongeren steeds vaker indrinken (in korte tijd veel alcohol drinken) voordat ze op stap gaan. Door het indrinken ontstaan kansen op een black-out, of zelfs op een alcoholvergiftiging. De Poel deelde zijn zorg met de gemeente Tytsjerksteradiel, waarna de alcoholpreventiecontrole werd geïnitieerd. Burgemeester Jeroen Gebben prijst de horecaondernemer die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt door zijn zorg te delen met de gemeente. ‘De praktijk van alledag laat zien dat de jeugd nog steeds redelijk eenvoudig aan alcoholhoudende dranken kan komen, met alle gevolgen van dien. Elke aangeschoten of dronken tiener is er wat mij betreft één teveel.  Als gemeente zetten wij daarom fors in op handhaving en preventie.’

Handhaving, preventie en voorlichting

Omdat de controle een preventieve actie betrof is geen proces verbaal opgemaakt tegen de jongeren. De ouders zijn gebeld om hun kind op te halen.

In samenwerking met Verslavingszorg Noord Nederland, Kearn Welzijn en het voortgezet onderwijs, organiseert gemeente Tytsjerksteradiel informatiebijeenkomsten voor jongeren en hun ouders. Theater Smoar gaat op scholen in Tytsjerksteradiel van start met de voorstelling: ‘Ik dacht het niet’. Het doel van de voorstelling is jongeren weerbaarder te maken tegen groepsdruk en het gebruik van genotmiddelen.
Burgemeester Gebben gaat op korte termijn in overleg met de burgemeesters van de buurgemeenten van Tytsjerksteradiel. ‘Alcoholgebruik door jongeren is geen onderwerp dat alleen in Tytsjerksteradiel speelt. Om de problematiek goed in kaart te brengen en aan te pakken is breder overleg nodig, onder meer over handhaving. Alleen door samen op te trekken kunnen we te vroege alcoholconsumptie aanpakken.’

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button