HoofdnieuwsRegionaal

Primeur verplaatsbare mantelzorgwoning uit Kollumerzwaag

KOLLUMERZWAAG – Door de veranderende zorg komen ouderen en hulpbehoevenden minder snel in aanmerking voor een zorginstelling. Voor hulpvragen moet men vaker een beroep doen op familie. Verpleging in eigen huis is echter niet altijd mogelijk. Gommers Houtbouw uit Kollumerzwaag komt daarom met een kant-en-klare en verplaatsbare mantelzorgwoning. De compleet ingerichte, comfortabele woning van hout kan vergunningvrij in achtertuinen worden geplaatst. Tien Friese bedrijven werken mee aan het vernieuwende concept. De primeur van Gommers’ mantelzorgwoning is op de beurs Huis en Tuin in Leeuwarden.

De kwaliteitswoning van ruim 40 vierkante meter van Gommers Houtbouw is energiezuinig en voorzien van natuurlijke en hoogwaardige (isolatie)materialen. “Er bestaan meer aanbieders, maar onze woning is uniek is omdat we maatwerk leveren”, zegt eigenaar Tjipco Gommers van het gelijknamige houtbouwbedrijf. “Het is geen houten hok wat we plaatsen, maar een volwaardige woning met een eigen uitstraling die uitstekend in de omgeving past. Hij kan in de achtertuin van de meeste huizen neergezet worden. Zo kan men in een veilige en vertrouwde omgeving mantelzorg geven aan bijvoorbeeld ouders of gehandicapt kind.”

 

Inrichting

De mantelzorgwoning, die Gommers op bestelling bouwt, wordt door samenwerking met negen andere bedrijven compleet opgeleverd. Er is voor gekozen de woning alleen te voorzien van een stroomaansluiting. De verwarming is met infraroodtechniek en koken is op inductie. Op het dak zijn zonnepanelen geïnstalleerd. De inrichting is aangepast aan de zorgvraag. Zo is de slaapkamer groot genoeg voor een zorgbed, is er een ruime badkamer en een leefkeuken. De mantelzorgwoning van Gommers is naar eigen smaak in te richten. Er is keuze uit verschillende onderhoudsarme houtsoorten, zoals red cedar of Cape Cod-gevelbekleding.

 

Zonder bouwvergunning

Een groot voordeel van de verplaatsbare mantelzorgwoning is dat deze na gebruik ergens anders ingezet kan worden. In 2014 zijn de overheidsregels aangepast, waardoor het tijdelijke onderkomen vaak zonder bouwvergunning geplaatst kan worden. De woning mag vijf tot tien jaar blijven staan, zolang er mantelzorg in wordt aangeboden.

 

Dit kan u ook interesseren

Eén reactie

  1. Een indicatie van de te verwachte kosten zou mooi zijn of kan deze uit de zorgverzekering betaald worden?

    Wie bepaald of je hier voor in aanmerking komt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button