HoofdnieuwsRegionaal

Provincie stelt € 1.000.000 beschikbaar voor glasvezel Achtkarspelen

BUITENPOST – Provincie Fryslân stelt € 1.000.000 beschikbaar voor glasvezel in de gemeente Achtkarspelen. Wethouder Jan Lammers: “De aanleg van glasvezel voor super snel en toekomstvast internet is zeer belangrijk voor Achtkarspelen. Met deze bijdrage kunnen we de kansen op een echte verglazing van de hele gemeente een stuk vergroten.”

Voor behoud van bedrijvigheid, werkgelegenheid en de sociale leefbaarheid van de regio is het van groot belang dat de digitale infrastructuur klaar is voor de toekomst. De aanleg van deze infrastructuur is in Achtkarspelen in voorbereiding. Op initiatief van de mienskip wordt door de Stichting Glasvezel Achtkarspelen i.o. een glasvezel internetstructuur uitgerold naar scholen en bedrijven (Fiber to the Office). Met de bijdrage van de provincie kunnen tegelijkertijd voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd voor een verdere verglazing naar alle woningen (Fiber to the Home). De gemeente gaat niet investeren in de aanleg van glas maar gaat investeren in de buizen waar de glasvezels door heen kunnen. Door nu mee te leggen bij FttO wordt het later voor een marktpartij een stuk goedkoper en dus lucratiever om de gehele gemeente te voorzien van glasvezelaansluitingen.

In totaal investeert de provincie € 24 miljoen voor realisatie van projecten in Fryslân. Deze projecten stimuleren op lange termijn de leefbaarheid van de gebieden. Op korte termijn krijgt de werkgelegenheid een flinke stimulans. Deze bijdrage maakt deel uit van de investeringsagenda Wurkje foar Fryslân. De voorwaarde die de provincie stelt voor het uitvoeren van de plannen is 50% cofinanciering van de gemeente. Hierdoor wordt de provinciale investering van 24 miljoen euro verdubbeld. Een andere voorwaarde is dat de projecten snel worden uitgevoerd, namelijk in 2014/2015.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button