Puntverlies Harkemase Boys tegen Staphorst

HARKEMA – Het is Harkemase Boys niet gelukt om op eigen veld van Staphorst te winnen en de koppositie te pakken in de Hoofdklasse C. Op sportpark De Bosk werd het in een slechte wedstrijd 1-1. Dat was een terechte uitslag, want het verschil op de ranglijst kwam niet tot uiting op het veld. Robin Huisman de Jong zette Harkemase Boys uit een vrije trap nog wel op voorsprong halverwege de tweede helft, maar vijf minuten later maakte Staphorst-invaller Ferdi ter Avest de gelijkmaker.

Ook de andere titelkandidaten verspeelden punten: DVS’33 kwam niet verder dan een gelijkspel in de derby tegen VVOG (1-1) en Excelsior’31 ging thuis verrassend onderuit tegen ACV (0-2). Volgende week gaat Harkemase Boys op bezoek bij Excelsior’31, een week later staat de uitwedstrijd tegen DVS’33 op het programma.

Harkemase Boys kwam nauwelijks aan fatsoenlijk voetbal toe. Dat lag voor een deel aan Staphorst, dat het spel goed ontregelde, maar deels ook aan de vele verkeerde passes, mislukte acties en lange ballen die niet aankwamen. De eerste (halve) kansen waren dan ook voor de bezoekers. Staphorst stichtte met name gevaar uit corners. Tussendoor kreeg Harkemase Boys via Uuldriks en Bouius ook de kans om op voorsprong te komen, maar ook de thuisploeg was niet trefzeker. Een voorsprong voor Harkemase Boys was in die fase ook niet verdiend geweest.

In de slotfase van de eerste helft kreeg Staphorst opnieuw goede mogelijkheden en wederom kwamen die mogelijkheden uit corners. Roelof de Jong sprong echter niet zorgvuldig om met zijn kans toen de bal plotseling voor zijn voeten viel en Martin van ‘t Ende kopte van dichtbij op de lat. Harkemase Boys mocht van geluk spreken dat het halverwege de wedstrijd niet op achterstand stond.

Na rust was het nog niet geweldig wat de thuisploeg liet zien, maar het was al een stuk beter dan voor rust. Met name de slordigheden verdwenen uit het spel van Harkemase Boys, al lukte er nog steeds niet veel. Toch kwam Harkemase Boys halverwege de tweede helft op 1-0. De ploeg kreeg een gemakkelijk gegeven vrije trap en heeft enkele specialisten in huis. Robin Huisman de Jong, dit seizoen al meerdere keren trefzeker met vrije trappen, scoorde ook nu weer. Hij krulde de bal schitterend in de rechterbovenhoek.

Harkemase Boys was dus wat gelukkig op voorsprong gekomen en nu was het zaak om die voorsprong vast te houden. Met de komst van Ferdi ter Avest werd Staphorst juist de gevaarlijkste ploeg. Kort na de 1-0 schoot de vlugge aanvaller al tegen de lat, maar even later liep Ter Avest uit de rug van de Harkemase Boys-defensie en kreeg hij de bal mee van Robert Pomstra. Ter Avest schoof de gelijkmaker onder doelman Jansema en zo stond het kort na de openingstreffer alweer 1-1. In de slotfase kregen beide ploegen nog kansen op de winnende: Oosterhof redde namens Staphorst op schoten van Musliu en Schokker, Jansema keerde pogingen van Mijnheer en Tip.

De twee teams moesten genoegen nemen met een punt. Staphorst heeft daar meer aan dan Harkemase Boys. De ploeg van Jan van Raalte loopt een punt uit op WHC, waardoor het verschil met de plekken om directe degradatie nu zes punten is. Harkemase Boys had goede zaken kunnen doen in de strijd om de titel, maar de verschillen blijven klein tussen de drie titelkandidaten van de Hoofdklasse C.

“Gelukkig lopen onze concurrenten niet uit”, aldus Jan Vlap na de wedstrijd. “Excelsior is nog steeds de te kloppen ploeg. Dat is de uitgesproken favoriet. Wij zullen het daar volgende week heel lastig krijgen, maar we kunnen wel iets extra’s brengen. Het is een heel goed voetballende ploeg, dus daar moeten we de komende week naar toewerken. Veel slechter dan vandaag kon het in elk geval niet.”

Scoreverloop: 66. Robin Huisman de Jong 1-0, 72. Ferdi ter Avest 1-1

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Adams Sarkodie, Robin Huisman de Jong, Klaas Schotanus, Sander van Dijken, Raymond Bolt, Henny Bouius, Oebele Schokker, Joram Smits, Heine Uuldriks (81/Gersinio Constansia), Arton Musliu (81/Johnsen Bacuna)

Opstelling Staphorst: René Oosterhof, Herwin Talen, Derrick Timmerman, Lars Heuvelman, Harm Jan Tip, Robert Pomstra, Roelof de Jong, Rob Mijnheer, Martin van ‘t Ende (73/Frank Kuurman), Martijn Brakke (63/Ferdi ter Avest), Mark Schra