HoofdnieuwsRegionaal

Reconstructie Veenklooster van start

VEENKLOOSTER – Maandagmiddag om twee uur heeft  wethouder Jelle Boerema van de gemeente Kollumerland c.a. de eerste handeling in verband met de reconstructie van Veenklooster verricht.

 Hoofdaannemer Daniël Pijnacker uit Kollum begint met het verfraaien van de openbare ruimte van het brinkdorp. Binnen de bebouwde kom wordt alle verharding (meest asfalt) vervangen door nieuwe gebakken bestrating. Hierdoor ontstaat eenheid in bestrating en dit past in de sfeer van het dorp. Er komen natuurstenen opsluitbanden langs de weg (tevens afwateringsgoot), straatmeubilair wordt aangebracht en het parkeerterrein wordt aangekleed met bomen en groenvakken. Het wapen van Veenklooster wordt op het kruispunt Kleasterwei / Cecilialoane ingestraat.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden in december afgerond. De totale kosten van het project zijn € 550.000,-, waarvan € 50.000,- subsidie is verstrekt door Plattelandsprojecten van de provincie Fryslân.

De gemeente hecht er waarde aan om de openbare ruimte zodanig in te richten dat het past bij de (toekomstige) functies van het dorp. Het uitdragen van de rijke cultuurhistorie van het dorp en het vormen van een prachtig ‘decor’ voor toeristen en recreanten zijn daarbij van groot belang.

Veenklooster is een monumentaal brinkdorp met een authentiek karakter. Er zijn 26 rijksmonumenten in het dorpje met slechts 110 inwoners. Een groot deel van de monumenten betreft gebouwen op landgoed Fogelsangh State. Vanwege de vele rijksmonumenten en de historische waarde, heeft het dorp de status van ‘beschermd dorpsgezicht’. Ook staat het dorp op de lijst ‘Village of Tradition’ een internationaal netwerk met traditionele plattelandsdorpen in Noord-Nederland, Portugal, Spanje, Ierland en Italië.

Veenklooster ligt in een zeer afwisselend landschap, een zandgebied met weilanden, omgeven door elzensingels en houtwallen. Behalve een rijke flora en fauna zijn er ook veel poelen, ontstaan door smeltend ijs aan het einde van de ijstijd, de zogenaamde pingo’s.

Foto’s Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button