Regionaal

Restauratie molen Rust Roest Munnekezijl van start

MUNNEKEZIJL – Begin 2014 bleken de wieken van molen Rust Roest in Munnekezijl in slechte staat. Ook de rietdekken werden steeds slechter. En ondanks jaarlijks onderhoud waren toch diverse onderdelen, zoals de staartbalk, aangetast door de tand des tijds en aan vervanging toe.

Er werd een restauratieplan opgesteld, waarbij meteen de wens werd geuit om de molen weer maalvaardig te maken. Molen Rust Roest kan namelijk wel draaien, iets wat molenaar Jan Ellens dan ook zeer regelmatig doet. Maar functioneel draaien – het malen van graan -, dat was niet meer mogelijk vanwege de slechte toestand van het spoorwiel (het grote wiel wat de aandrijving verzorgt voor de maalstenen).

Om de restauratie te financieren zijn diverse fondsen benaderd. Dankzij een restauratiesubsidie van Provincie Fryslân, en bijdrages van onder meer de BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Bouwcultuurfonds, Meindersma-Sybengafonds, Helomafonds, Hendrik Muller’s Vaderlandsch fonds, Juckema Sideriusfonds en de Gravin van Bylandtstichting is het dan nu mogelijk geworden om de restauratie te starten. Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland, de eigenaar van de molen, is de provincie en alle fondsen zeer erkentelijk voor hun bijdrage!

De restauratie gaat donderdag 26 mei a.s. officieel van start, als de aannemer, de Molenmakers uit Tzummarum, het wiekenkruis met behulp van een telescoopkraan zal demonteren.

Eigen Foto

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button