Rijperkerk pakt in ‘topper ‘ de volle winst in en tegen Kollum

KOLLUM – Rijperkerk is na zaterdag de enige ploeg in de 3e klasse B die nog geen puntverlies heeft geleden. In een meer spannend dan goed duel, verzaakte de thuisclub om met name in de eerste helft toe te slaan. Een drietal opgelegde kansen bleven onbenut. Aan de andere kant was Rijperkerk in de tweede helft wel tweemaal succesvol, zodat de punten verdiend meegingen naar Rijperkerk.

1e helft

In het eerste kwartier van deze wedstrijd was Kollum voetballend de bovenliggende partij. Rijperkerk hanteerde in deze fase veelal de lange bal van achteruit, zonder dat dit aan beide kanten tot noemenswaardige kansen leidde. In de 21e minuut had het raak moeten zijn voor de VV Kollum. Benjamin Zondervan schakelde snel om en bediende Joop Pijnacker aan de linkerkant van het veld. Zijn voorzet was op maat voor Marinus Hoekstra. Deze had de hoek voor het uitzoeken, maar de intikker belandde tot ieders verbazing naast het vijandelijke doel. Rijperkerk nam het initiatief enigszins over, maar kon tot aan het half uur geen echte kansen creëren. De eerste echte kans van de Protters was in de 36e minuut. Ruben Merkus verslikte zich in de bal, waarna Tom Stielstra er als de kippen bij was en richting het doel van de VV Kollum opstoomde. Zonder laatste man Wiebe Postma uit te spelen, haalde Stielstra venijnig uit. Keeper Andries Dijkstra stond zijn mannetje en kon de bal tot corner verwerken. Uit deze corner zag Friso Jorna zijn inzet op de paal belanden. De rebound belandde op Jorna’s hand waarvoor gefloten werd door scheidsrechter Brinkman.

Vanuit deze vrije trap werd een uitstekende aanval opgezet via Marinus Hoekstra die Gerard van Zonneveld de diepte instuurde. Zijn voorzet belandde bij Joop Pijnacker, die geheel vrijstaand de bal in kon schieten. De inzet was echter niet krachtig genoeg en kon door Keeper Redmer Jorna onschadelijk worden gemaakt. Laatste man Tijn Dijksma van Rijperkerk moest even later geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Aldert Smit.  Nog voor het rustsignaal kreeg de thuisclub een tweetal grote kansen. Yannick Hoekstra’s inzet werd knap geblokt na een voorzet van Sander Gietema en even later had Gerard van Zonneveld, na een afgemeten voorzet van Joop Pijnacker, de hoek voor het uitkiezen. Wederom waren er uitsluitend verbaasde blikken, toen bleek dat de bal naast het doel belandde. Scheidsrechter Brinkman floot vervolgens met een 0-0 stand voor de rust. Gezien het aantal grote kansen van Kollum in de eerste helft had er afstand moeten worden genomen van Rijperkerk.

Tweede helft

In de tweede helft werd door trainer Ron de Boer de over het algemeen goed spelende Ruben Merkus een linie vooruitgeschoven, waardoor Arjen Zijlstra zijn positie centraal achterin overnam. Robert Lietmeyer bleef achter in de kleedkamer. Amper twee minuten onderweg in de tweede helft en de thuisclub had bijna een tegentreffer kunnen incasseren. Nadat Sander Gietema zijn inworp aan de verkeerde kleur had gegund stond Aldert Smit ineens vrij voor Andries Dijkstra. Ternauwernood kon de inzet van Smit door Yannick Hoekstra worden geblokt, hetgeen een corner opleverde. De inzet voortkomend uit deze corner kon na een scrimmage op de doellijn door keeper Dijkstra worden gekeerd. Het spel aan Kollumer zijde werd er in de tweede helft niet beter op en Rijperkerk gooide er nog een schepje bovenop. De wilskracht van Rijperkerk leidde regelmatig tot dreigende situaties in de Kollumer defensie. Zo ook in de 56e minuut. Jacob Andringa van de gasten kon aan de rechterkant van het veld ongestoord naar binnen dribbelen, zonder dat er werd ingegrepen door de Kollumers. Zijn inspeelpass werd door Mark Hendriks sterk breed gelegd op Johannes Meijer, die beheerst afrondde in de rechteronderhoek. Dijkstra was kansloos.

De 0-1 was een feit en gezien het spelbeeld op dat moment niet onverdiend. Het zou een lastige opgaaf worden voor de thuisclub in het restant van deze wedstrijd, omdat Kollum bleef grossieren in foute passes en Rijperkerk hierdoor in de omschakeling met veel mensen voor de nodige dreiging bleef zorgen.  Toch waren er nog enkele situaties waarbij de Kollumers het net hadden kunnen vinden. Op het uur werd een goed ingeschoten vrije trap van Joop Pijnacker vakkundig verwerkt door Redmer Jorna. De corner werd door Arjen Zijlstra hard ingekopt. Opnieuw was keeper Jorna de baas.  Vervolgens werd Gerard van Zonneveld de diepte ingestuurd en leek alleen op de doelman af te gaan. Een vreemde glijpartij zorgde ervoor dat dit niet gebeurde. Dit was eveneens zijn laatste wapenfeit en werd vervangen door Randy van Malsen, die eerder op de middag al drie keer trefzeker was bij het 2e elftal. Johan Schat werd eveneens vervangen door Roman Doelkamid.

Met nog een kwartier te spelen was het wederom Johannes Meijer, die gevaarlijk werd. Een voorzet vanaf de rechterkant zeilde over verdediger Sander Gietema heen, waardoor Meijer de bal voor het inkoppen had. De bal verdween helaas voor hem over het Kollumer doel. Kollum probeerde het wel, maar de slordigheid bleef in het spel aanwezig, waardoor er weinig tot geen kansen meer werden gecreëerd. Verder dan een schot uit een moeilijke hoek van Marinus Hoekstra op de kruising kwam men niet. Ook Rijperkerk kwam nog gevaarlijk voor keeper Dijkstra. Een voorzet vanaf links door Diederik Andringa werd door spits Mark Hendriks naast gekopt. Dit was toch de voorbode van het slotakkoord van de zijde van Rijperkerk. Rechtsback Sander Gietema, die een lastige middag beleefde tegen de goed spelende Diederik Andringa, leverde de bal in, waarna Johannes Meijer op links in balbezit kwam en spits Mark Hendriks bediende. Hij schoot de bal onberispelijk in het dak van het Kollumer doel, waarmee de wedstrijd gespeeld was. De 0-2 overwinning van Rijperkerk was op basis van de tweede helft een verdiende, omdat er met meer wilskracht werd gespeeld dan de Kollumers en men de grote kansen effectiever afrondde dan de thuisspelende ploeg.

Volgende week speelt Kollum een uitwedstrijd tegen VV Dokkum.

Verslag: Ludzer de Boer     Eigen Foto’s