HoofdnieuwsRegionaal

Rode Kruis start in Friesland met opleiding rampenhulpverlening

FRIESLAND – Het Nederlandse Rode Kruis in Friesland zoekt mensen die zich willen laten opleiden om de ambulancediensten te assisteren bij grote ongevallen en calamiteiten.  In september begint het Rode Kruis met een zogenoemde  HOC-opleiding (Hulpverlening bij Ongevallen en Calamiteiten). Dat is een pittige opleiding die vele avonden in beslag neemt. De cursisten worden opgeleid tot SIGMA-vrijwilliger. Ze krijgen een pieper en kunnen 24-7 worden opgeroepen om de reguliere ambulancediensten te helpen met het stabiliseren, monitoren en bewaken van slachtoffers.

Indien nodig worden ook afspraken gemaakt over de beschikbaarheid met de werkgevers van de vrijwilligers.

Het SIGMA-team van Friesland is bijvoorbeeld ingezet tijdens de jaarwisseling bij het ongeluk in Raard. Een weggebruikster reed daar ‘s nachts met haar auto in op mensen, die bij een vreugdevuur stonden te kijken. Daarbij viel 1 dode en raakten 17 mensen gewond. Er kwamen tien ambulances en twee traumahelikopters  ter plaatse. Het SIGMA-team heeft de professionele diensten geassisteerd.

Voor de HOC-opleiding, die in september start, zijn nog cursusplaatsen vrij. Belangstellenden moeten 18 jaar of ouder zijn, tenminste  MBO werk of denkniveau hebben,  in het bezit zijn van een geldig EHBO-diploma en woonachtig in een straal van 30 minuten rond Drachten of Leeuwarden.

Mensen die meer informatie willen, kunnen mailen naar: [email protected]
Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen een CV en korte motivatie sturen naar: [email protected]

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button