Buiten regioRegionaal

Rondweg Hurdegaryp open voor verkeer

HURDEGARIJP – Vrijdagmiddag 18 november 2016 is rond 17.00 uur de rondweg Hurdegaryp opengesteld voor verkeer. Vanaf de ovonde bij Quatrebras en vanaf de nieuwe verkeerslichten bij Hurdegaryp kunnen auto’s de rondweg oprijden. Net als de Sintrale As is de rondweg een dubbelbaans autoweg met de maximumsnelheid van 100 km/u.

Vooraf aan de openstelling konden leerlingen van de school OBS Hurdegaryp nog eenmaal skeeleren, lopen of skateboarden over de nieuwe weg. Vlakbij de spooronderdoorgang zong een koor uit Hurdegaryp een lied dat zij ook zongen bij de culturele busreis De pASsant in juli, één van de openingsfestiviteiten van de Sintrale As. Aan de westkant van de rondweg verwijderden gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Houkje Rijpstra (gemeente Tytsjerksteradiel) het hek als openingshandeling en ging het verkeerslicht op groen.

 Aannemerscombinatie Nije Daam is rond de zomer van 2015 gestart met de aanleg van de rondweg. De rondweg gaat ook onder het spoor door. Aannemer Max Bögl bouwde deze spooronderdoorgang in opdracht van ProRail. De rondweg zorgt ervoor dat het autoverkeer nu om Hurdegaryp heen kan rijden. De nieuwe rondweg heet Noarder Omwei.

De komende jaren zijn er nog meer werkzaamheden in het dorp Hurdegaryp. De fietsonderdoorgang Reitlânsfeart is bijvoorbeeld nog niet klaar. Dit werk duurt nog tot begin 2017. Daarnaast zijn er meer projecten in het dorp. Doordat er straks meer verkeer over de Noarder Omwei zal rijden, biedt dit kansen voor de doorgaande weg door Hurdegaryp. In het project Kansen in Kernen (KIK) wordt deze weg opnieuw ingericht. Volgens de plannen van het project Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden komt er ook in de Rijksstraatweg een onderdoorgang onder het spoor en komt de bestaande overweg te vervallen. Daarnaast maken de verkeerslichten bij het kruispunt met de rondweg dan plaats voor een rotonde. Over deze KIK- en ESGL-werkzaamheden volgt later meer informatie.

Het project De Centrale As is meer dan een weg alleen. Tot en met 2019 vinden er werkzaamheden plaats in het gebied om de weg heen. Het gaat hierbij onder andere om de aanleg van fiets- en wandelpaden, landbouwversterking en ontwikkeling van natuur. Ook de herinrichting van de dorpen in het project Kansen in Kernen vindt nog grotendeels plaats in 2017 en 2018.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button