Ruime overwinning voor Buitenpost in oefenduel tegen Grootegast

LEEUWARDEN – VV Buitenpost heeft zaterdag een oefenwedstrijd tegen FC Grootegast met 5-0 gewonnen. Joran Olijve maakte een glaszuivere hattrick en Dirk Rinze Pilat wist twee keer te scoren. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. Het duel stond gepland op sportpark De Swadde in Buitenpost, maar het kunstgrasveld was niet op tijd sneeuwvrij, waardoor in allerijl werd uitgeweken naar het veld van Leovardia in Leeuwarden.

Na een goed trainingskamp in het Spaanse Marbella met een oefenwedstrijd tegen WVF uit Zwolle, kon de eerste selectie onder winterse omstandigheden spelen tegen derdeklasser Grootegast, dat onder leiding staat van oud-Buitenpost-trainer Johannes Douma. Buitenpost speelde het duel met twee verschillende elftallen, zodat iedereen 45 minuten kon voetballen. De selectie is op Jasper Sietzema (enkel) na fit, alleen keeper Robert van der Laan moest afzeggen.

De eerste helft, waarin Pieter Henstra na lang blessureleed zijn tweede oefenwedstrijd speelde, verliep stroef tegen een goed spelend Grootegast. De Groninger ploeg liet Buitenpost rustig opbouwen en was op de counter gevaarlijk met snelle, behendige spitsen. De Blauwkes speelden slordig en waren ietwat te gehaast in balbezit. De spelers wilden te snel de eindpass geven en kregen daardoor kansen tegen. Buitenpost wist met Jorrit Terpstra twee goede kansen te creëren, maar deze leverden geen doelpunten op.

In de tweede helft werd het tempo op geschroefd, werden de duels gewonnen en was er sprake van goed positiespel. Dit leverde goede aanvallen op met veel kansen. In de 47e gaf Marco van Leijen een prima dieptebal op Joran Olijve. Alleen voor de keeper maakte de spits de 1-0 met een bekeken lage schuiver in de verre hoek. De 2-0 werd tien minuten later opgezet door Jan Oppedijk in combinatie met Rob Dijkstra, waarbij Oppedijk met een lob Olijve wederom alleen voor de keeper zette, die vervolgens niet faalde.

Na een lange blessure maakt Dirk Rinze Pilat zijn opwachting in de 70e minuut. De spits had drie minuten nodig om via een goed aanval via de zijkant de 3-0 binnen te schuiven. Buitenpost zette goed door op jacht naar een hogere score. In de 81e minuut een aanval over rechts, waarbij Gerwin van der Wal en Dijkstra Pilat diep stuurden. Pilat wist met een lob van 25 meter de Grootegast-keeper te passeren en zijn tweede doelpunt van de middag te maken.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd ging de Groninger keeper op avontuur. Buiten zijn zestienmetergebied kapte en draaide hij om de bal weg te spelen, maar Dijkstra wist de bal af te pakken en voor te geven op Simon Schreiber. Helaas voor hem zag hij zijn inzet van de doellijn worden gehaald, maar in de rebound wist Olijve voor de derde keer te scoren.

“Al met al een zeer nuttige oefenwedstrijd tegen een goed voetballende tegenstander”, aldus een tevreden Buitenpost-trainer René van der Weij. “Dinsdag oefenen we tegen zondag eerste klasser Joure, wederom een sterke tegenstander. Hierna moeten we klaar zijn voor de eerste competitiewedstrijd na de winterstop. Die spelen we zaterdag thuis tegen Viboa uit Winsum.”