HoofdnieuwsRegionaal

Schijnzelfstandigheid moet worden bestreden!

WESTERGEEST – In opdracht van PvdA voorzitter Hans Spekman is een onderzoek gedaan naar een broodfonds voor ZZP-ers in de bouw. Dit naar aanleiding van de soms schrijnende situatie van deze zelfstandigen zonder personeel. De rapportage hiervan is op 25 januari 2014 aan Hans Spekman overhandigd.Belangrijkste conclusie van de werkgroep is dat een broodfonds niet de oplossing is voor de problemen die zelfstandigen in de bouw ondervinden.

De ‘timmermantsjoender’ , de vakman die uit eigen overtuiging zelfstandige is geworden, die een groot netwerk heeft opgebouwd van particuliere opdrachtgevers en van andere zelfstandige vaklieden, die redt zich over het algemeen goed. Zij zijn echte ondernemers en hebben geen moeite om zich goed te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De meeste problemen worden gezien bij die vaklieden die ‘gedwongen’ zelfstandige zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze zijn ontslagen en door de voormalige werkgever als ZZP-er tegen een klein uurloon worden ingehuurd.

De oplossing kan worden gevonden door de handen in een te slaan. PvdA’ers op lokaal niveau kunnen via hun ombudsteams ZZP-ers helpen, gemeenteraadsfracties moeten aandringen op aanbestedingsregels die schijnzelfstandigheid uitsluiten.UWV en Sociale Diensten kunnen zelfstandigheid stimuleren maar moeten deze nieuwe ondernemers ook wijzen op de mogelijkheden die het UWV biedt om te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Een mogelijkheid die het UWV nu te vaak niet onder de aandacht van de startende ondernemers brengt. De Tweede Kamerfractie en minister Lodewijk Asscher hebben al een groot aantal maatregelen genomen om uitbuiting en schijnzelfstandigheid te bestrijden. Wij moedigen ze aan om met deze strijd door te gaan!

De werkgroep bestond uit Joop van den Berg (o.a. voormalig lid voor de Tweede Kamer en voormalig bestuurder PvdA gewest  Fryslân), Henk  Hoen ( o.a. voormalig wethouder voor de PvdA in Opsterland), Jan Schuurman Hess (o.a.  publicist, bekend van de Voettocht van Jan)  en Aafke Postma ( o.a. voormalig Statenlid PvdA Fryslân, kaderlid FNV Bouw en kandidaat-raadslid PvdA Achtkarspelen).

Op de foto: werkgroeplid Aafke Postma ( rechts ) biedt het rapport aan aan PvdA voorzitter Hans Spekman.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button