Regionaal

Seizoen Friese paardenconcoursen van start

BUITENPOST/DOKKUM – Het seizoen van de Friese paardenconcoursen gaat weer van start. Niet alleen paardenliefhebbers uit Fryslân, maar uit heel Nederland en zelfs daarbuiten kijken uit naar de zes toonaangevende concoursen in de provincie. Op zaterdag 25 juni bijt het concours hippique in Dokkum het spits af.

Elk jaar organiseren de lokale besturen een paardenconcours in Buitenpost, Dokkum, Drogeham, Garyp, Rijs en Workum.  Tijdens deze concoursen neemt het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke plaats in. De evenementen hebben allemaal hun eigen identiteit, zodat de organisatie gevarieerde programma’s kan bieden die in de smaak vallen bij een breed publiek. De paardensportdagen in de zes plaatsen trekken jaarlijks duizenden toeschouwers. De samenwerkende Friese paardenconcoursen zijn verenigd in de Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân en heeft voor de promotie een eigen website: www.friesepaardenconcoursen.nl.

Rubrieken

Over alle concoursen heen wordt in competitieverband de rubriek voor de Provincie Fryslân-Prijs verreden: de limietklasse Fries Ras. Daarnaast is op elk concours de rubriek van Rabobank Prijs, dit jaar de tweespannen Fries ras. Ook de KFPS heeft op elk concours zijn eigen rubriek: de nieuwelingen competitie Fries ras. De uitslagen van deze rubrieken en van de overkoepelende competitie-uitslagen staan op de website van de Stichting Gezamenlijke Concoursen.

Zes concoursen

De eerste van zes Friese paardenconcoursen is in Dokkum. Het grootste eendaagse paardensportevenement van het Noorden wordt sinds 1939 elke vierde zaterdag van juni in Dokkum georganiseerd. Op 25 juni presenteert Concours Hippique Vereniging Dokkum en omstreken een veelomvattend programma. De concoursen die volgen zijn Garyp (22 en 23 juli), Rijs (1 augustus), Buitenpost (3 augustus) en Drogeham (3 september). Het seizoen wordt op 28 september afgesloten in Workum, met de unieke combinatie van een fokveekeuring en een concours.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button