HoofdnieuwsRegionaal

Siard van der Meer wint Keunstkrite Aanmoedingsprijs

KOLLUM – Zijn tekening werd gekozen uit ruim 150 inzendingen. De 14-jarige Siard van der Meer maakte een illustratie voor de schoolbundel van de Jan Ritskes Poëziewedstrijd en won daarmee de Keunstkrite Aanmoedigingsprijs voor Jong Talent. Leerlingen van het Lauwerscollege (Buitenpost) en de Piter Jelles (Kollum) exposeren hun werk  in de bibliotheek van Buitenpost van 30 september t/m 14 oktober a.s.

Een eenvoudige zwart-wit tekening met enorm veel zeggingskracht. Met een paar eenvoudige lijnen wordt het thema “Afscheid” helder neergezet. Een vogel die het nest verlaat en een moeder vogel die hem nakijkt. De emotie is in één oogopslag duidelijk.” De vakjury bestaande uit beeldend kunstenaars Matty de Vries en Margreet Lunsche waren het unaniem eens geworden: uit alle 150 inzendingen was dit de tekening die er uit sprong. “Er waren ontzettend mooie werken bij en er is met zeer verschillende technieken gewerkt. We moesten 36 tekeningen selecteren voor de bundel en dat was echt een hele klus want het niveau lag erg hoog.” aldus de jury. Siard van der Meer ontving een certificaat en een professionele tekenset als Aanmoedigingsprijs cadeau. “We hopen dat we hiermee zijn verdere ontwikkeling stimuleren en ook andere kinderen en jongeren aanmoedigen vooral door te gaan met hun creativiteit.” De Keunstkrite prees ook de vakdocenten Henny Dijk (Lauwerscollege) en Yvonne Kuperus (Piter Jelles). “Zij hebben een sleutelfunctie bij het (h)erkennen en stimuleren van talent. Kinderen die hun creatieve vermogens goed ontwikkelen hebben daarbij een voorsprong als het gaat om oplossingsgericht denken en dat is heel belangrijk voor hun verdere ontwikkeling.”
Directeur Paulo Martina van het Drachtster Museum: “Dankzij initiatieven als deze expositie wordt er minder aan het toeval en het geluk overgelaten. Kinderen krijgen op deze manier meer kansen om hun talent te laten zien en het geeft de mogelijkheid om ouders, familie, vrienden, leraren en museumdirecturen de kans om dit talent te ontdekken. Een stichting als de Keunstkrite is een belangrijke spil in de regio om die algemene culturele ontwikkeling te stimuleren.”
De Jan Ritskes Poëziewedstrijd wordt iedere twee jaar georganiseerd als educatief programma voor de basisscholen  in Achtkarspelen. Leerlingen van de middelbare scholen maken de illustraties voor de bijbehorende dichtbundel.
Op de foto: Siard van der Meer ontvangt de Keunstkrite Aanmoedigingsprijs voor Jong Talent uit handen van jurylid Margreet Lunsche.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button