HoofdnieuwsRegionaal

Snelle uitvoering van projecten in Noordoost Fryslân door financiële bijdrage provincie

NOORD – OOST FRYSLÁN – Provinciale Staten van Fryslân hebben vandaag € 24 miljoen toegekend voor realisatie van projecten in Fryslân. Voor de regio Noordoost Fryslân betekent dit dat de volgende projecten mei faasje kunnen worden uitgevoerd:

Ferwerderadiel: Vervanging fietsbrug bij Burdaard (Alde Feart)

LEF Burdaard (realiseren warmtenet in Burdaard)

Dongeradeel:       Realiseren verbindingsvaart Dokkumer Ie/Waldfeart

Ophogen brug Dongeradijk

Dongeradeel/Kollumerland: Rondje Lauwersmeer

Kollumerland: Hart van Kollum

Achtkarspelen:  Aanleggen glasvezel

Tytsjerksteradiel: Masterplan Burgum (deel Markt)

Dantumadiel:  Wetterwâlden Bûtefjild

Aldtsjerk foarut

Deze bijdrage maakt deel uit van de investeringsagenda Wurkje foar Fryslân. Hierdoor kunnen op korte termijn projecten met hoge gemeentelijke prioriteit met financiële steun van de provincie worden uitgevoerd. In gesprekken per regio zijn de gemeentelijke prioriteiten bekeken en zijn de zogenaamde quick wins vastgesteld. Voorwaarde voor financiering was dat de gemeenten zorgen voor 50% cofinanciering, dat de projecten worden uitgevoerd in 2014/2015 en dat deze op korte termijn een impuls geven aan de regionale werkgelegenheid en aan een leefbaar en sterk platteland.

Kollumerland: Hart van Kollum

Met het plan ‘Hart van Kollum’ heeft de gemeente Kollumerland c.a. de (stedelijke) ontwikkelingen in de Voorstraat en omgeving in samenhangend perspectief geplaatst met als doel dat de effecten van de afzonderlijke maatregelen elkaar versterken, waardoor een maximale impuls aan de leefbaarheid en vitaliteit van het centrumgebied van Kollum wordt gegeven. In de Voorstraat en de directe omgeving spelen op dit moment diverse ontwikkelingen op het gebied van woningbouw, onderwijs, winkelvoorzieningen, zorg en welzijn, openbare ruimte en cultuurhistorie.

Achtkarspelen: Glasvezel

Het aanleggen van een optimale digitale infrastructuur is in de gemeente Achtkarspelen in voorbereiding. Door een stichting wordt FttO (Fiber to the Office) uitgerold naar scholen en bedrijven. Dit is een initiatief van de ‘mienskip’ voor de aanleg van glasvezel internetstructuur in de gemeente. Middels deze ‘lening’ van de provincie worden voorbereidingen mogelijk gemaakt voor de glasvezelaanleg naar alle woningen (Fiber to the Home). De gemeente hoopt met deze investering de condities voor de FttH-uitrol structureel te verbeteren.

Rondje Lauwersmeer

Het Rondje Lauwersmeer gaat om het bereikbaar maken en verbinden van het Lauwersmeer door wandel- en fietspaden en geeft de natuur een impuls. Door deze bijdrage is het toeristisch rondje Lauwersmeer gedekt en kan uitvoering worden opgestart.

Dit kan u ook interesseren

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button