Sneu verlies voor VV Buitenpost bij ASV Dronten

DRONTEN – Na een uitstekende eerste helft van VV Buitenpost in de uitwedstrijd zaterdag 12 december tegen ASV Dronten, leek er nog geen vuiltje aan de lucht. De ruststand was weliswaar 1-1, maar Buitenpost speelde beter en creëerde ook veel meer kansen dan de thuisploeg. Doordat Dronten in de tweede helft uitermate effectief was in de afronding en Buitenpost verzuimde de kansen te verzilveren, eindigde de wedstrijd in een geflatteerde 4-1.

Druk zetten

Buitenpost begon scherp en zette de tegenstander vanaf de eerste minuut onder druk. De Blauwkes wonnen de duels achterin en ook de tweede ballen op het middenveld waren een prooi voor Buitenpost. De ploeg speelde bovendien erg goed positiespel. In de elfde minuut bleef het team van coach René van der Weij voorin goed druk zetten. Dronten-aanvaller Martijn Timmer, die naar achteren was gelopen om mee te verdedigen, werd gedwongen terug te spelen op zijn keeper. Tot zijn ontzetting verdween de bal in het eigen doel: 0-1.

Aantrekkelijke wedstrijd

Kort daarna speelden de Drontenaren een lange bal die werd weggewerkt naar de zijkant. Na een overtreding kreeg de thuisploeg een vrije trap. Boyd Besselink bracht de bal goed voor en Jeroen de Groot kopte de bal in de verre hoek: 1-1. De enige keer dat Dronten gevaarlijk werd in de eerste helft was het dus direct raak. Buitenpost ging gewoon door met goed voetballen in een aantrekkelijke wedstrijd en kwam twee keer alleen voor de keeper. Eerst Joran Olijve met een aanval over rechts. Wim de Vries speelde Rob Dijkstra vrij, die op zijn beurt Olijve knap lanceerde. Dronten-doelman Maikel Kampjes was de situatie echter baas en keerde Olijve’s schot. Even later kreeg de Buitenpost-aanvaller een tweede oplegde kans. Ruben Boekhout zette Olijve met een prachtige steekbal opnieuw vrij voor de keeper, maar hij schoot naast.

Grip kwijt

Danny Boersma moest in de kleedkamer achterbljiven met een hoofdwond. Jorrit Terpstra was zijn vervanger en ging op het middenveld spelen, waardoor Ruben Boekhout een linie terugging. Op dat moment ging Dronten meer druk geven en raakte Buitenpost even de grip kwijt. In deze tien minuten rekenden de gastheren snel met Buitenpost af en werd de stand zomaar 3-1 door doelpunten van Boyd Besselink en Jeroen van der Meer.

Alles of niets

De Buitenpost-trainer probeerde de wedstrijd nog te kantelen door zijn team wat om te zetten. Na een uur spelen is het sein alles of niets. Buitenpost schakelde over naar drie verdedigers, drie middenvelders en vier spitsen. Door deze ingreep kwamen de Blauwkes weer beter in de wedstrijd en gingen ook weer kansen creëren. Verdediger Marco van Leijen raakte keihard de binnenkant van de paal en een hakje van Dijkstra ging maar net naast. Terpstra kreeg een mooie schietkans die goed werd gepakt door de keeper. Simon Schreiber werd gewisseld voor Sip Jaap Bos en Sven Rozendal nam de plaats in van Joop Pijnacker. Bij een uitbraak van Dronten kort voor tijd kwam er een eind aan alle goede bedoelingen van Buitenpost. Jodi de Boer wist te profiteren van de ruimte die achterin werd weggegeven: 4-1. Buitenpost eindigde de wedstrijd met tien man nadat Olijve zijn tweede gele kaart had gekregen van scheidsrechter L.H.R. Veldhuizen wegens protesteren.

Positief

Trainer Van der Weij was na afloop van de enerverende wedstrijd ondanks het verlies toch positief. “Wat een wedstrijd! Wat heb ik genoten van Buitenpost. De eerste helft bevatte alles: van goed positiespel tot kansen en volop strijd. Volgens mij de beste helft van dit seizoen waarin we niet één kans hebben weggegeven.” Over de hele wedstrijd gezien waren de kansenverhoudingen 4:8 in het voordeel voor Buitenpost. “Als je zo kan spelen tegen een sterke tegenstander als Dronten is dat gewoon heel goed. We moeten proberen dit door te trekken naar een hele wedstrijd. Je koopt er niks voor, maar het is voor mij wel een bevestiging dat we op de goede weg zijn en dat wij gewoon heel goed kunnen voetballen”, aldus Van der Weij. De hoofdtrainer ziet volop mogelijkheden met zijn ploeg, waarbij de jonge spelers zich ontwikkelen en de oudere jongens ervaring inbrengen. “Het is mooi met zo’n ploeg te werken en aan de slag te gaan om beter te worden. We gaan in januari vol goede moed toewerken naar de tweede seizoenshelft.”

Opstelling Dronten:

Maikel Kampjes, Laurens Brouwer, Rik Breemhaar, Jeroen de Groot, Koen Klaasse Bos (46/Chris van Maanen), Vincent ter Burg, Boyd Besselink, Martijn Timmer, Jeroen van der Meer, Jodi de Boer (87/Paul Broekhof), Miquel Welles (46/Leon Snijders)

Opstelling Buitenpost:

Robert van der Laan, Wim de Vries, Danny Boersma (46/Jorrit Terpstra), Marco van Leijen, Aaron Boekhout, Halbe Mossel, Simon Schreiber (78/Sip Jaap Bos), Ruben Boekhout, Rob Dijkstra, Joran Olijve, Joop Pijnacker (82/Sven Rozendal)

Gele kaarten: Jeroen de Groot (Dronten), Danny Boersma, Joop Pijnacker (Buitenpost)

Rode kaart: Joran Olijve (2x geel)

Doelpunten:

1. Martijn Timmer (0-1 eigen doelpunt), 13. Jeroen de Groot (1-1), 49. Boyd Besselink (2-1), 57. Jeroen van der Meer (3-1), 86. Jodi de Boer (4-1)