RegionaalSport

Solide overwinning Buitenpost op PKC’83

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag stond in de Eerste Klasse E de wedstrijd Buitenpost – PKC ’83 op het programma. Wederom een belangrijke wedstrijd in de strijd om de derde periodetitel en een plekje in de nacompetitie voor eventuele promotie. Dus was er voor de heren ook maar één opdracht: winnen! Gezien de onderlinge geschiedenis tussen beide ‘kemphanen’, is deze strijd met de Grunnegers van de Peizer Kring Combinatie – opgericht in 1983 – nooit een gemakkelijke opgave. Dus moesten de mouwen opnieuw omhoog, ook na het verlies in en tegen Staphorst in de halve finale van de Noordelijke KNVB-beker (3-0, AdeH). Bij PKC ’83 ontbraken er in vergelijking met voorgaande jaren toch nog wel wat bekende namen op het wedstrijdformulier.

Zo was Serge Fatima geschorst en waren Huseyin Kurt, Farid Balvaneh en Jordy van Rijszen geblesseerd. Bij Buitenpost zat naast tweede keeper Ricky Miedema, Simon Schreiber, Jorrit Terpstra en Rik Weening ook Danny Boersma op de bank. Boersma had na de wedstrijd in Staphorst lichte knieklachten. De algehele leiding van vanmiddag was in handen van arbiter C. Mesbah uit Groningen en hij werd daarbij geassisteerd door twee haantjes, te weten de heren S. de Haan van PKC ´83 en J. de Haan namens VV Buitenpost.

Slap begin Blauwkes met vroege achterstand

Zoals trainer René van der Weij naderhand ook aangaf, begon Buitenpost te slap aan de wedstrijd. “Het was niet goed van onze kant. We oogden slap, misschien had dat te maken met de voorbereiding. Eerst was er de wedstrijd van woensdag in Staphorst, veel kleine pijntjes en donderdag kwam daar Koningsdag nog eens achteraan. Dat kun je bepaald geen optimale voorbereiding noemen, lijkt mij.” Toch kreeg de thuisploeg de eerste mogelijkheid en dat was er gelijk een hele grote. In de vierde minuut mocht Rudmer Loonstra ineens alleen afstevenen op PKC´83-keeper Ben Meedendorp. Maar Loonstra schoot veel te onrustig, voorlangs. De Groningers deden het twee minuten later even voor hoe je kansen moet benutten. Toufik Faraouni stond helemaal vrij en schoot diagonaal heel knap raak, 0-1. Een prima doelpunt, dat moet gezegd.

Maar je loopt dan direct achter de feiten aan. De wedstrijd ontbrandde wel gelijk.  De sfeer in het veld was direct anders. Arbiter Mesbah had dat ook door en bestrafte de eerste de beste overtreding, een opzettelijke handsbal, direct met een gele kaart. PKC´83-speler Martijn Kamps was de dader. Buitenpost begreep, dat het allemaal niet vanzelf ging, en schakelde een tandje bij. Het leverde in de veertiende minuut direct een mogelijkheid op na een prima actie van aanvaller Joop Pijnacker. Zijn schot vloog echter over. Voor PKC´83 werd de behendige Bryan Inge nog gevaarlijk, maar zijn actie vanaf links eindigde met een schot in het zijnet.

Buitenpost herstelt zich

De gelijkmaker kwam er – gelukkig voor de thuisploeg – snel. Na ruim twintig minuten kwam een vrije trap van Buitenpost bij Pijnacker in het strafschopgebied terecht. Na een klutssituatie en wat duw- en trekwerk over en weer, kwam de bal voor de voeten van Joran Olijve terecht. Deze twijfelde geen moment met dit buitenkansje en haalde resoluut de trekker over, 1-1. Overigens was het wachten op een Buitenposter doelpunt. Het veldspel was wel degelijk beter dan PKC’83, maar dat is niet altijd een garantie voor doelpunten. Ze moeten nog altijd ‘gewoon eventjes’ worden binnen geschoten. Het gevoel bij de supporters naast het vijandelijke doel van keeper Meedendorp, was echter dat een volgende doelpunt nabij was, zo werd Meedendorp door een besnorde Buitenpost-supporter ook fijntjes meegedeeld.

Dat daar een strafschop voor nodig was, deerde niemand die Buitenpost lief had. Er werd een overtreding gezien door arbiter Mesbah op Olijve binnen de beruchte lijnen. “Strafschop”, oordeelde de leidsman. Dat alles en iedereen verbaasd opkeek moet toch ook bij de arbiter alarmbellen hebben doen laten rinkelen. Maar zijn beslissing draaide hij niet terug. In de commotie die volgde kreeg PKC´83-aanvaller Jivan Vroom geel, na commentaar op arbiter Mesbah. Berend Jan Schootstra velde het vonnis en kende geen genade met keeper Meedendorp en zijn PKC´83, 2-1. De Groningers sputterden nog wel tegen, zo was er een knappe actie van aanvaller Jordy Striedelmeijer, maar zijn schot werd uitstekend geblokt door Buitenpost-verdediger Marco van Leijen.

Tussendoor viel PKC´83 op door enig acteerwerk, maar arbiter Mesbah was uitstekend bij de les en trapte er niet in. Buitenpost zette opnieuw aan, maar een mooie actie van Martijn van Roeden werd niet beloond door Rudmer Loonstra. Keeper Meedendorp redde prima. Dat alsnog de voorsprong werd uitgebreid voor het rustsignaal, was te danken aan spits Pijnacker. Een voorzet van Rob Dijkstra werd door Pijnacker op waarde ingeschat en bewust via de hak binnen gewerkt, 3-1. Met nog vijf minuten te gaan voor een – verkwikkende – kop thee, waren er verder geen gevaarlijke feiten te noteren, ruststand derhalve 3-1.

Tweede helft eigenlijk overbodig

Na rust was het eigenlijk over en uit. PKC´83 leek de focus te hebben op de nacompetitie. Als trotse winnaar van de tweede periode, werd niet meer zo fanatiek de aanval gezocht zoals in het eerste half uur. Oók Buitenpost leek al met andere dingen bezig. Trainer Van der Weij: “Er lag veel ruimte om te voetballen. Met name op het middenveld en daar hebben we te weinig meegedaan. Daarnaast waren onze aanvallers veelal eenvoudig te bereiken, daar hadden we veel meer mee moeten en kunnen doen.” PKC´83 deelde, zonder de echte overtuiging, nog wel enige speldenprikken uit. Zo werd na ruim tien minuten een vrije trap van Bryan Inge van grote afstand maar net door een alerte Buitenpost-keeper Robert van der Laan over de lat getikt en schoot verdediger Kamps even later over. De echte overtuiging leek te zijn verdwenen.

Ruststand word ook de eindstand

Hierna begon een periode, waarin – hoe zuur ook voor het in grote getale opgekomen publiek – de wisselingen van beide trainers het meest opvielen. Eerst moest PKC´83- routinier en aanvoerder Erdem Yeni geblesseerd naar de kant. Hij leek een spierblessure te hebben opgelopen in zijn bovenbeen. Jeroen van Calcar was zijn vervanger. Bij de Blauwkes gingen Olijve en Pijnacker en kwamen Jorrit Terpstra en Rik Weening. PKC´83 haalde trainer Marc van Meel daarna Striedelmeijer naar de kant, Philip Bakker – zestien jaar pas – kwam hem vervangen en even later mocht ook Vroom naar de kant. Voor hem kwam Vincent Hoekstra.

Bij Buitenpost mocht aanvoerder Berend Jan Schootstra de warme jas aan en kwam Danny Boersma nog in het veld. In de eindfase knalde ex-Buitenposter Sip Jaap Bos voor PKC ´83 nog over en kon keeper Meedendorp redden na een schot van Jorrit Terpstra. Daarnaast redde diezelfde Meedendorp nog uitstekend toen Dijkstra nog een bal op hem af pegelde. De eindstand was echter voor rust al bereikt, 3-1.

Zege verdiend in matig duel

“Na rust zijn we, denk ik, teveel bezig geweest om de voorsprong te behouden in plaats van te voetballen en door te gaan. Het was onrustig en bij tijd en wijle slordig.” En daar had Van der Weij gelijk in. Soms gelden er echter andere wetten en zijn de punten heilig. “Hoe maakt soms even niet uit, zo simpel is het!”, aldus Van der Weij. Volgende week wacht opnieuw een finale, dat moet deze week opnieuw de motivatie zijn.

Zaterdag 06 mei a.s. speelt Buitenpost opnieuw thuis, nu tegen ´d Olde Veste ´54 uit Steenwijk. Zij staan tweede op de ranglijst en hebben óók nog geen periode …….! De wedstrijd op sportpark De Swadde in Buitenpost begint om 14.30 uur! (Jeltingalaan 80, 9285 WL). Ik zeg maar weer eens: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Halbe Mossel, Marco van Leijen, Aaron Boekhout, Berend Jan Schootstra (80/Danny Boersma), Joran Olijve (69/Jorrit Terpstra), Rob Dijkstra, Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden, Joop Pijnacker (69/Rik Weening).

Opstelling PKC ‘83: Ben Meedendorp, Martijn Kamps, Toufik Faraouni, Jivan Vroom (79/Vincent Hoekstra), Erdem Yeni (62/Jeroen van Calcar), Jordi Striedelmeijer (72/Philip Bakker), Sallie Frank, Jordy van der Wijk, Sip Jaap Bos, Bryan Inge, Geadly Salomé.

Gele kaart: Martijn Kamps (PKC ’83), Jivan Vroom (PKC ’83)

Scoreverloop: 6. Toufik Faraouni (0-1), 21. Joran Olijve (1-1), 27. Berend Jan Schootstra (2-1 penalty), 39. Joop Pijnacker (3-1)