HoofdnieuwsRegionaal

Start Filmhuis Kollum met Friese Film

KOLLUM – Op zaterdag 12 september, 20.00 uur start  Filmhuis Kollum het nieuwe seizoen met de Friese speelfilm BAK. De film is gebaseerd op de Friese roman ‘Bak’ van Sietse de Vries. Dit boek werd in 2012 als cadeau tijdens de “Moanne fan it Fryske Boek” uitgegeven.

Spannende film

Hoofdpersoon in boek en film is stadsverslaggever Sjerp Bak van de Leeuwarder Courant. Zijn nogal gezapige leventje neemt een onverwachte wending als hij bij een uit de hand gelopen ruzie gemeenteraadslid Remco Beets om het leven brengt. In paniek verstopt hij het lichaam. Zijn leven komt helemaal op de kop te staan als zijn chef hem vraagt om voor de krant verslag te doen van het onderzoek naar de moord op het raadslid. Eerst met tegenzin, maar later vol overgave gaat Bak zich verdiepen in het leven van Beets. Was deze wel het eerbiedwaardige raadslid dat hij leek. Kan Bak als journalist de waarheid een draai geven? En wat is de rol van wethouder Geke Jensma?

Hogenbijlprijs

De film is een initiatief van regisseur Auke de Witte en de stichting Willewurk. Die stichting wil niet-commerciële films maken en daarbij professionals en ervaren amateurs laten samenwerken. Joop Wittermans en Joke Tjalsma spelen de hoofdrollen, Theun Plantinga is verantwoordelijk voor de spelregie. De meeste andere rollen worden ingevuld door amateurs.Het project is onlangs bekroond met de Hogenbijlprijs voor de bijzondere samenwerking tussen amateurs en professionals.

Makers aanwezig

De film is Nederlands ondertiteld en geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar. Tijdens de vertoning zijn enkele van de makers aanwezig om uitleg te geven over de totstandkomimg van de film. Uiteraard kunnen er ook vragen worden gesteld aan de makers.

Filmhuis Kollum

Filmhuis Kollum bestaat al ruim 30 jaar en vertoont van september tot mei om de week twee films in haar eigen sfeervolle filmzaal. Vanaf 18 september vertoont Filmhuis Kollum om 19.00 u. een mooie Nederlandse jeugdfilm en om 21.00 u. kunnen wij u verrassen met de Oscar winnende film van 2015!  Filmhuis Kollum draait zonder subsidie en met een aantal enthousiaste vrijwilligers. De entree is 5 euro. Entree kinderfilm: 2,50 euro. Voor meer informatie over de vertoningen; website : www.filmhuiskollum.nl of e-mail:    [email protected]

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button