HoofdnieuwsRegionaal

Start herplant iepen in Westergeest

WESTERGEEST – Donderdagmiddag heeft wethouder Jelle Boerema samen met voorzitter Plaatselijk Belang Wierd Kooistra een start gemaakt met de aanplant van 200 resistente iepen aan de Weerdebuorsterwei in Westergeest. Het zijn iepen met de namen Clusius, Dodoens, Laevis en Rebona. Door het planten van een mix van iepenklonen, zijn de bomen minder kwetsbaar voor de iepenziekte. Waarschijnlijk worden de bomen nog voorzien van een kaartje met de naam.

Naast Tom van der Beek en Corine Verbeek  en uitvoerend personeel van de gemeente Kollumerland c.a., die ook al een hele rij bomen hebben geplant, waren aanwezig vertegenwoordigers van Stichting Iepenwacht Fryslân en Noordplant Kwekerijen uit Glimmen.

Langs de Weerdebuorsterwei hebben 60 iepen gestaan, maar die moesten gekapt worden in februari 2016  vanwege een slechte vitaliteit. Van oudsher is de iep een van de meest geplante bomen, maar moesten vaak geruimd worden door de veel voorkomende iepziekte.

De Iepenwacht coördineert na het bestrijden van de ziekte, nu in samenwerking met de gemeente Kollumerland c.a., ook het herplanten van resistente iepen. Hierdoor blijft deze typisch Nederlandse boom ook in de toekomst ons landschap sieren.

Foto’s Ulbe de Jong

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button