Sterk Kollum bindt SC Joure aan de zegekar

JOURE – Na de winst in de slotfase vorige week in de thuiswedstrijd tegen VVI, wachtte de Kollumers wederom een mooie uitdaging in Joure tegen de afgelopen weken goed presterende thuisclub. Kollum bleek zich goed voorbereid te hebben en boekte na een attractieve wedstrijd een klinkende 1-5 zege.

Vooraf was duidelijk dat de thuisclub met name op het middenveld en in de voorste geledingen de nodige kwaliteit hadden lopen. Zaak was dus om vanaf het begin scherpte te tonen, duels te winnen en zo controle over de wedstrijd te krijgen. Met name in het eerste half uur hadden de Kollumers hier nog de nodige problemen mee en ontspon zich een, voor de neutrale toeschouwer, leuk schouwspel. Al na drie minuten spelen was daar het eerste gevaar voor het doel van Auke Hoekstra. Een gegeven vrije trap, na een vermeende overtreding van Pieter Henstra, werd de zestien ingeslingerd en in eerste instantie door de doelman weggebokst. In de rebound was het Erwin Ydel die fel uithaalde, maar keeper Hoekstra verzaakte niet. Nog geen twee minuten later was het Marinus Hoekstra die alleen voor doelman Lars Wijnalda de 0-1 had moeten aantekenen, echter zijn inzet met links miste de nodige kracht. Het spel golfde in de eerste fase op en neer en leverde aan beide kanten de nodige kansen op. Zo was daar Jacob Swart dichtbij de 1-0 vanuit een corner. Hij zag zijn kopbal wel de juiste richting hebben, maar de hoogte was net niet goed ingeschat. De aanval hierop volgend leverde meteen de 0-1 voorsprong op voor de Kollumers. Een prima steekpass van Johan Schat op Marinus Hoekstra zette laatstgenoemde vanaf rechts oog in oog met keeper Wijnalda. Dit keer faalde Hoekstra niet en schoof beheerst de 0-1 binnen. Een mooie opsteker voor de bezoekende club. Naarmate de eerste helft vorderde nam het vertrouwen dan ook toe en trokken de Oranjehemden langzaamaan de wedstrijd naar zich toe. Toch bleven de Jousters gevaarlijk via met name Jelte ter Heide en Jean Pierre N ‘Gouan. Laatstgenoemde vaardige speler kreeg een tweetal grote kansen om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. De eerste werd vrij voor de doelman overgeschoten en bij de tweede kans was Hoekstra de baas over de situatie en kon de bal tot corner worden verwerkt.

Kollum daarentegen liet ook regelmatig van zich horen en had de meeste en betere kansen in de eerste helft. Zo moest keeper Wijnalda meerdere malen handelend optreden na inzetten van met name Joop Pijnacker, Randy van Malsen en zelfs laatste man Pieter Henstra. Ook Johan Schat was dichtbij, echter de paal was een sta in de weg na een uitstekende aanval over de rechterflank via Marinus Hoekstra en Randy van Malsen. Toch moest de doelman tien minuten voor het rustsignaal capituleren. Een spervuur van de Kollumer aanvalslinie was hem uiteindelijk te machtig. Eerst was daar Joop Pijnacker die verwoestend uithaalde en de onderkant van de lat raakte. Uit de rebound was het Marinus Hoekstra die het uiterste vergde van Wijnalda, toch wist hij de bal nog uit het doel te ranselen. Bij de derde poging op rij was de doelman kansloos. Beheerst werd de bal door Thieme Brandsma binnengekopt, 0-2. Met deze, voor de gasten, prima tussenstand kwam een einde aan een enerverende eerste helft.

Verwacht werd dat de thuisclub in de tweede helft een tandje zou gaan bijzetten om de opgelopen schade te herstellen. Toch bleek al vrij snel dat het geloof bij de Jousters er eigenlijk niet meer was. Behoudens een knappe poging van Erwin Ydel, was het Kollum wat de lakens uitdeelde. Scherp in de duels en prima combinerend werd SC Joure bij vlagen weggespeeld. De enige echte dreiging van de thuisclub kwam van Jean Pierre N ‘Gouan, die overigens bijna elk duel verloor van de uitstekend spelende Sander Gietema, zodat hij gaandeweg de tweede helft het geluk maar weer eens beproefde aan de andere kant, waar Danny Nicolai hem opwachtte. Mocht men al een keer doorkomen, dan was in de regel de rugdekking van Pieter Henstra of Ruben Merkus afdoende om het gevaar af te wenden. Ook mag Wiebe Postma hier niet onbenoemd blijven. Als controleur was hij heer en meester op het middenveld.

Na ongeveer twintig minuten spelen in de tweede helft werd spits Gerard van Zonneveld ingebracht voor de hardwerkende Marinus Hoekstra. Van Zonneveld zou binnen vijf minuten zijn 100-ste doelpunt voor de Kollumers produceren. Een uitstekend opgezette aanval door Danny Nicolai, over de linkerflank, werd door Joop Pijnacker ingebracht. Zonneveld ontving en omspeelde beheerst de doelman om vervolgens in te tikken, 0-3. Hiermee werd de definitieve nekslag uitgedeeld. SC Joure geloofde het wel en de VV Kollum zette nog maar eens aan om het negatieve doelsaldo in de ranglijst zo snel mogelijk om te buigen. Vijf minuten na de derde treffer van Kollum kon de vierde al worden bijgeschreven. Gerard van Zonneveld etaleerde zijn snelheid weer eens en bracht Pijnacker in positie die zijn inzet door een verdediger met de hand zag worden gekeerd, wat een rode kaart betekende en een strafschop voor Kollum. Pijnacker rondde beheerst af en pikte zodoende ook zijn doelpuntje mee, 0-4.

Nog was de honger van de gasten niet gestild. De eveneens ingevallen Arne Jan de Boer leverde met buitenkant rechts een prachtpass af bij Joop Pijnacker die op zijn beurt, de veelvuldig in het vijandige zestienmetergebied opduikende, Thieme Brandsma bediende die in twee pogingen voor de 0-5 zorgde. Nadat Johan Schat was vervangen door Roman Doelkamid, kreeg Brandsma nog een dot van een kans om zelfs de 0-6 aan te tekenen. Vrij voor de doelman zag hij zijn poging voorlangs gaan. Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd werd, na een slordigheidje aan Kollumer zijde, de eer voor SC Joure gered door Jean Pierre N ‘Gouan. Deze treffer zorgde voor de uiteindelijke 1-5 uitslag op het scorebord. Wederom een prima prestatie van de voltallige selectie en staf. VV Kollum bezet nu een boven verwachting en prachtige tweede plaats op de ranglijst. Volgende week wacht de derby tegen het voor Kollum altijd lastige VV Zwaagwesteinde op sportpark Baensein.

Aanstaande dinsdag wordt er thuis een oefenwedstrijd gespeeld tegen eersteklasser Drachtster Boys. Aanvang van deze wedstrijd is 20.00 uur. Bij eventueel slecht weer, kan er uitgeweken worden naar Drachten.