Sterk Kollum wint met speels gemak

GRIJPSKERK – Op het kunstgras van Grijpskerk, waar Kollum de laatste twee edities op  een ruime nederlaag werd getrakteerd, speelde Kollum vandaag de beste wedstrijd van het seizoen. De vele Kollumer supporters zagen voor rust een  ploeg die vol zelfvertrouwen speelde, met soms oogstrelende combinaties stond er na 45 minuten spelen 0-3 op het scorebord. Na de thee was de scherpte iets minder, maar kwam de overwinning niet meer in gevaar.

In de openingsfase was het Kollum dat de bovenliggende partij was, maar kon de voorhoede met Joop Pynacker, Gerard van Zonneveld en Marinus Hoekstra het net nog niet vinden. Een klein foutje in de verdediging van de thuisploeg werd door Marinus Hoekstra na een kleine 10 minuten spelen genadelos afgestraft, vrij voor Dirk Jan Postma verdween de bal onder de goalie door in het net. Een goed combinerend Kollum bleef de thuisploeg onder druk houden, maar kansjes van oa van Zonneveld en Hoekstra leverde niets op. Kleine speldenprikjes van Grijpskerk waren voor de verdediging onder aanvoering van Wiebe Postma geen probleem en zorgden ervoor dat Auke Hoekstra niet in actie hoefde te komen. Net voor het half uur zette Yannick Hoekstra met een steekpass Marinus Hoekstra vrij voor de goal, via de paal kwam de bal terug het veld in en was de attente Gerard van Zonneveld die de 0-2 binnenschoot. Kollum overklaste Grijpskerk volledig voor rust en was het alleen maar wachten op treffers van de ploeg van Henk en Adze. Na opnieuw een aanval uit het boekje belande de bal over vele schijven via de verdediging achter de lijn. Met een zuivere trap zette Jesper Spijkstra de bal voor, op de penaltystip was de geheel vrijstaande Gerard van Zonneveld die met en geplaatste kopbal de 0-3 op het scorebord zetten. Nog geen minuut later was in dezelfde situatie dat hij uit een corner de bal weer hard richting de verre hoek knikte, maar nu had Grijpskerk een mannetje bij de paal neergezet die redding bracht.Het slotakkoord was van Grijpskerk, met een vrije trap van Jesse Broeils van ruim 30 meter mocht Auke Hoekstra net voor rust éénmaal in actie komen.

Waarschijnlijk was Jan Faber (trainer van Grijpskerk) in de rust flink tekeer gegaan de eerste tien minuten na de thee zette Grijpskerk aan voor een offensief, maar verdedigend met oa de sterk spelende backs Johannes van der Ploeg en Yannick Hoekstra gaven in die fase weinig weg. In de counter waren de eerste kansjes toch weer voor Kollum, maar de scherpte was er even niet meer van voor rust. Na opnieuw een prima onderschepping zette Johannes van der Ploeg met een steekpass Joop Pynacker vrij voorde goal, niet zelfzuchtig gaf hij de bal breed op zijn maatje voorin Marinus Hoekstra die, nadat hij zijn man uitspeelde de 0-4 aantekende. Was de wedstrijd misschien voor rust al beslist, gaf deze treffer nog wat meer rust. Dat de thuisploeg niet opgaf werd net na het half uur beloond, geheel vrijstaand was het Jesse Broeils die Auke Hoekstra het nakijken gaf. Even leek Grijpskerk er nog in te geloven, maar al snel nam Kollum het spel weer in handen. Dat de score niet werd uitgebreid was mede te danken aan iets mindere scherpte voorin, hard werken van oa Randy van Malsen verdween de bal wel eens tever van de voet en misverstanden voorkwam dat Postma de bal vaker uit het net kon halen. Het slotakkoord kwam van de voet van Marinus Hoekstra, die vrij werd gespeeld via een actie van Randy van Malsen en de ingevallen Denny Nicolai. Met zijn derde doelpunt bepaalde hij de eindstand op 1-5.

Met deze sterke overwinning en de resultaten op de andere velden is er nog van alles mogelijk, met oa thuiswedstrijden tegen Twijzel volgende week en vervolgens tegen ’t Fean’58 zal, indien men deze lijn weet vast te houden er misschien nog iets moois aan te komen. Alles hangt ook af hoe snel de KNVB het onderlinge verschil in wedstrijden weet recht te trekken.

Verslag :  André v/d Meulen