Steven Kruijswijk wint profronde in Surhuisterveen

Geplaatst op 30 juli 2019 om 22:57 | In de categorie: , ,

SURHUISTERVEEN – Steven Kruijswijk heeft dinsdagavond de 38e Profronde van Surhuisterveen op zijn naam geschreven. De nummer drie van de Tour de France troefde in de sprint de Italiaan Vicenzo Nibali af. Wout Poels ging als derde mee naar het podium.

De drie waren in de laatste paar ronden ontsnapt uit een kopgroep van elf man. Het ‘Steven, Steven’ was na afloop niet van de lucht voor de renner die de afgelopen drie weken in Frankrijk furore maakte. ‘Het was mijn eerste keer hier, maar het was prachtig. Veel enthousiaste reacties. Het was een spetterende finale. Daar hou ik wel van, maar dan voel ik de vermoeidheid wel hoor. De Tour is natuurlijk heel wat anders dan een criterium, maar het is leuk om te doen. Mooi om hier te kunnen winnen.’ Kruijswijk mocht na afloop de Gouden Fiets, aangeboden door de Kooyenga Groep, in ontvangst nemen.

Het was weer een groot spektakel in wielerdorp Surhuisterveen. De grootste Tourhelden Steven Kruijswijk, Mike Teunissen, Vicenzo Nibali en Daryl Impey werden vooraf rondgereden in cabrio’s vergezeld door de rondemissen Romy Smid en Liza Pander. Net op dat moment waarde pluvius even rond, maar het was gelukkig van korte duur. Normaal gesproken zou bergkoning Romain Bardet op de plek van Impey gezeten hebben, maar de Fransman meldde zich ziek af. Impey, die de negende etappe van de Tour de France won, kon als vervanger door de organisatie vastgelegd worden.

Met het rondenbord op tien begon de finale. Bauke Mollema, Adne Koster en Dylan Van Baarle openden, waarna Daryl Impey, Mike Teunissen, Vicenzo Nibali, Wout Poels, Steven Kruiswijk, Nicolas Roche, Koen de Kort en Pieter Weening aansloten. Weening was eerder al in de aanval geweest. Wat hem de supersprint van vijfduizend euro opleverde. Mollema en Impey toonden zich ook veelvuldig. Het leverde Mollema de prijs van de strijdlust op en Impey mocht de leidersprijs in ontvangst nemen.

Bij het ingaan van de laatste ronde gooide Nibali, zaterdag winnaar van de laatste bergetappe naar Val Thorens,  zijn kaarten op tafel door vol op kop door te trekken. Met Poels en Kruijswijk in het wiel. De ‘Haai van Messina’ deed wat hij kon, maar moest op de streep een fietslengte toegeven. ‘Ik zat in de laatste bocht nog in een goede positie, maar Steven was net iets sneller. Het was geweldig om in deze supersfeer te rijden.

Zo maakte Kruijswijk zijn status waar en kreeg de 38e Profronde een meer dan passende winnaar.

Eerder op de dag werden koersen voor vrouwen en elite/beloften/amateurs verreden. Bij de vrouwen won Anouska Koster uit Zwaagwesteinde solo. Bij de mannen was Remco Schouten uit Ammerstol de rapste.

Foto’s Jelke Jongsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *