Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Succesvolle Week van de veiligheid in Dantumadiel

DAMWÂLD – Een veilige omgeving maak je samen! Dat was de boodschap tijdens ‘De week van de veiligheid’ die de gemeenten Dantumadiel en Dongeradeel organiseren van 23 tot en met 27 november. Er werden workshops en bijeenkomsten georganiseerd om mensen bewust te maken van veiligheidsrisico’s en om tips te geven wat daar aan gedaan kan worden. Burgemeester Heldoorn en burgemeester Waanders van Dongeradeel deden de aftrap in verzorgingscentrum Nij Tjaerda waar de bewoners een presentatie kregen over actuele zaken zoals babbeltrucs.

Voorlichtingsavond met ex-inbreker

Tijdens de presentatie van ex-inbreker Evert Jansen (bekend van de tv-serie ‘De Inbreker’) kwam er een inwoner van De Westereen binnen lopen met zijn eigen sleutels in de hand. Gevonden in zijn brievenbus. Evert Jansen had eerder die dag een ronde door het dorp gedaan en kon op verschillende plaatsen zomaar naar binnen. Er was geen enkele keer een melding gedaan. De boodschap om op te letten was hier dus zeker van toepassing!

Speurworkshop voor hondenbezitters

Een kleine 50 mensen kwamen op de speurworkshop af en wilden graag weten hoe ze aan het gedrag van hun hond kunnen zien of er iets verdachts in de omgeving gebeurd. De presentatie werd afgesloten met een demonstratie van een politiehond. Bezoeker Bauke van der Heide durfde het zelfs aan om als proefpersoon ‘te grazen genomen’ te worden!

‘Brandweer oefent in de wijk’
Een woningbrand in de straat! Wat moet je dan doen? En nog belangrijker: hoe kun je een woningbrand voorkomen? Een blusgroep van de brandweer hield een brandweeroefening in Driezum en beantwoordde alle vragen van de ongeveer 25 omwonenden die ondanks de regen toch een kijkje kwamen nemen.

Burgernetoefening
Op 26 november kregen de 300 deelnemers van Burgernet in Feanwâlden een bericht dat de politie op zoek was naar één of meer verdachte(n) van een woninginbraak. Daar kwamen enkele reacties op maar de drie ‘boeven’ konden wel op hun gemak door Feanwâlden lopen met de buit en een breekijzer voordat de politie ze in de boeien sloeg op de Koemarkt. Wilt u ook meehelpen om misdrijven sneller op te lossen? Meld u dan aan bij www.burgernet.nl.

Actie: Een veilige omgeving maak je samen

Naast de activiteiten die er in de veiligheidsweek georganiseerd werden, gingen de gemeente en de politie deze week ook op pad om met mensen te praten over het thema veiligheid. De boodschap was: zie je een verdachte situatie? Bel 112! Mensen die veel ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg onderweg zijn, bijvoorbeeld voor hun werk of om de hond uit te laten, werden benaderd en kregen een folder en een aardigheidje. Deze actie loopt dit hele jaar nog.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button