Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Techniek is de ruggegraat voor de toekomst

DE WESTEREEN – “De toepassingsmogelijkheden van de techniek ontwikkelen zich zo enorm snel dat er een groei in banen in de techniek te verwachten is. Het is de ruggegraat voor de toekomst”, aldus Doekle Terpstra, aanjager van het Techniek- en Zorgpact tijdens de bijeenkomst van de Gouden Driehoek gisteravond in De Westereen.

Techniekdagen

Ruim 130 ondernemers, betrokkenen uit het onderwijs en de zorg en de overheden waren aanwezig bij de door de Gouden Driehoek georganiseerde netwerkbijeenkomst. Stichting De Gouden Driehoek is een samenwerkingsverband tussen overheid, onderwijs en ondernemers in Noordoost Fryslân en zet zich in voor een goede afstemming tussen de (toekomstige) arbeidsmarkt en het onderwijs. Al een aantal jaren organiseert de Gouden Driehoek techniekdagen voor jongeren op het VMBO en HAVO om hen te interesseren voor banen in de techniek door ze bijvoorbeeld een dag mee te laten lopen bij bedrijven in de regio.

Compliment

Terpstra complimenteerde de regio met de manier waarop hier wordt samengewerkt: “Wij Friezen zijn vaak wat te bescheiden, maar de samenwerking in deze regio mag best in de etalage worden gezet. Samenwerken is het nieuwe concurreren, samen winst maken! De regio moet de eigen kracht pakken. Duidelijk is dat techniek een zeer belangrijke basis wordt voor de toekomst. De vraag is niet of en hoe, maar wanneer.”

Afstemming op de arbeidsmarkt

Vooral in een krimpregio als Noordoost Fryslân is een goede afstemming op de arbeidsmarkt nodig. Er komt meer vraag naar technisch geschoold personeel en daarnaast gaat het werken in de zorg enorm veranderen. Het gaat niet meer om ‘zorgen voor’, maar om ‘zorgen dat’. Voor kwalitatief goede zorg is technologie nodig. Zorg en techniek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doekle Terpstra is door het kabinet aangesteld als aanjager van het Techniekpact en het Zorgpact. Beide pacten hebben als doel de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in deze sectoren te verbeteren en daarmee het (dreigende) tekort aan technisch personeel en personeel in de zorg terug te dringen. In beide pacten staan concrete afspraken tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button