Sport

Thuisrijder Gosse van der Meer wil vlammen in Centrumcross

SURHUISTERVEEN – Hij krijgt niet zo veel mogelijkheden om voor eigen publiek te rijden. Daarom wil Gosse van de Meer tijdens de Centrumcross in Surhuisterveen, welke wordt verreden op vrijdag 2 januari a.s. zijn vele fans niet teleurstellen. “Ik ga er dan ook voor”, zegt de veldrijder uit Surhuizum.

De carrière van de 19-jarige VWO-scholier, bezig aan zijn zesde, dus examenjaar aan de topsportacademie in Groningen ontwikkelt zich pijlsnel. “Eigenlijk gaat het hartstikke goed”, zegt hij zelf, “al kan het altijd beter”. Hij geeft daarmee meteen zijn ambities prijs. “Als het even kan wil ik slagen in de wielersport”. Toch blikt hij nuchter in de toekomst. “De bedoeling is dat ik het volgend jaar een universitaire studie oppak. Maar mocht dat niet te combineren zijn met het fietsen dan kies ik toch voor het laatste. Ik heb nu een leeftijd dat dit kan”. Gosse van der Meer heeft zich toegespitst op twee disciplines: het veldrijden en het mountainbiken. Een voorkeur kan hij op dit moment nog uitspreken, hij geniet van beide onderdelen. Uitgaande van zijn ambities zou het wel eens het mountainbiken kunnen worden. “Dat is een Olympische discipline en dat is veldrijden niet. Maar een keus heb ik daarin nog niet gemaakt, al zal die keuze wel een keer moeten komen”, zegt de voor Van der Heide – Kenda Pro Mountainbike Team rijdende Van der Meer.

Veel mountainbike wedstrijden worden in het buitenland verreden. “Het is technisch heel moeilijk”, weet hij. “En zwaarder, omdat de wedstrijden langer duren en je nooit uit de wind kan zitten. Er zit altijd spanning op. Je rijdt, zoals bij het veldrijden, geen drie dagen achter elkaar een wedstrijd. De periode van herstel duurt gewoon langer”.

Hij heeft al diverse mountainbike wedstrijden in het buitenland gereden. Dat heeft hem ook geleerd, waar zijn sterke punten zitten. “Bergop kan ik goed mee, en dat is belangrijk”. Hoewel hij erg gretig is, doseert hij toch het aantal wedstrijden, waarin hij uitkomt. “Op mijn leeftijd is het niet verstandig om alles te rijden. Er zijn in het verleden al veel sporters vernield, die op jonge leeftijd te veel van zich zelf vroegen”.En dat wil hij voorkomen door doorgaans slechts een wedstrijd per week te rijden. “Mijn trainer moet mij echter wel eens temperen”, zegt Gosse van der Meer, die zich ontwikkelt onder de vleugels van Gretienus Gommers, de oud-wereldkampioen veldrijden bij de junioren in 1994, een titel welke hij in het Belgische Koksijde behaalde.

De prestaties van de jonge Fries bleven niet onopgemerkt, ook niet bij de mensen van de KNWU. In Valkenburg werd hij door bondscoach Johan Lammerts geselecteerd voor de Wereldbeker veldrijden bij de beloften naast toppers als Mathieu van der Poel en Martijn Budding. Een teken, dat het snel kan gaan. “De selectie was ik toch wel trots op, want eigenlijk kom ik nog maar net kijken”, aldus Gosse van der Meer, die in de aanloop naar Surhuisterveen nog de crossen rijdt in het Belgische Diegem en Loenhout .

In de Centrumcross krijgt hij o.a. te maken met Lars van der Haar, Thijs van Amerongen en Corné van Kessel. De start van de ‘grote jongens’ is om 14.30 uur. Om 13.00 uur gaan de vrouwen met o.a. wereldkampioene Marianne Vos van start. De amateurs en de Masters vertrekken om 11.30 uur. Voorafgaand aan het wielergebeuren start om 10.00 uur de Centrumcross Run, een recreatie- en wedstrijdloop over 2,5 – 5 – 7,5 en 10 kilometer.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button