Thuiszege Kollum op Anjum

KOLLUM – In de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen trok Kollum in een waar kansenfestival aan het langste eind in de derby tegen Anjum. In het eerste half uur leek er voor Kollum weinig aan de hand en was de 2-0 verdiend, echter wist goaltjes dief Stephan Overkempe de spanning voor de thee terug te brengen. In de tweede helft veerde de fanatieke supportersschare van Anjum achter het Kollumer doel op toen er hands werd geconstateerd door de scheidsrechter. Koelbloedig schoot aanvoerder Pope Bauke Holwerda de gelijkmaker. In de slotfase wist Gerard van Zonneveld met zijn tweede treffer de drie punten veilig te stellen.

Direct vanaf de aftrap zette de ploeg van Jaring Kloetstra de gasten onder druk en dit leverde enkele kleine mogelijkheden op, echter stond het vizier van de Kollumers nog niet op scherp. De verdiende voorsprong kwam er in de elfde minuut, toen Gerard van Zonneveld zich prima vrij speelde en met een bekeken schuiver André Turkstra passeerde. Aan de andere kant was het de op het oude nest teruggekeerde Stephan Overkempe die met een schotje als met zijn hoofd trachtte Dirk Wiersema te verschalken, maar dit was voor Wiersema geen probleem. In een wedstrijd waarin het tempo vrij hoog lag, hadden de beide ploegen respect voor elkaar en had scheidsrechter Dijkstra voor rust geen problemen. De kansen waren niet meer op één hand te tellen, Randy van Malsen werd enkele keren in stelling gebracht, maar verdween de bal over de goal of wist Turkstra redding te brengen. Net op het half uur was Turkstra echter kansloos, toen Randy van Malsen een afgemeten voorzet van de op dat ogenblik goed spelende Alex van der Veen met een geplaatste kopbal voor 2-0 zorgde. Het laatste kwart was echter voor de gasten en dit resulteerde in de aansluitingstreffer van Overkempe die een indraaiende vrije trap van Pope Bauke Holwerda achter Wiersema schoot. Nog voor de thee wilde Anjum meer, maar verder dan enkele corners kwam niet meer.

De tweede helft startte opnieuw met enkele kansen voor de Kollumers, maar opnieuw wist men het net niet te laten trillen. Als zo vaak is het gezegde: Scoor jezelf niet dan doet de tegenstander dit wel, zo ook op Baensein. Nadat eerst onnodig een corner werd weggegeven kreeg Anjum enkele minuten later een strafschop toen er opnieuw niet resoluut opgetreden werd en de bal via de hand werd verdedigd. De terechte strafschop schoot Holwerda resoluut achter Wiersema. De ploeg van Jacob Postma leek de genade klap te willen uitdelen, Kollum leek deze druk niet aan te kunnen, echter de kansen die men weggaf waren of een prooi voor Wiersema of verdween de bal over de goal. Het goede voetbal in de eerste helft had nu plaats gemaakt voor meer vechtvoetbal en moest Dijkstra enkele malen met een gele kaart de gemoederen tot rust krijgen, ook al bleef de wedstrijd verder sportief verlopen. Met enkele wissels werden door de beide trainers vers bloed binnen de lijnen gebracht om als nog de drie punten binnen te halen. Vrije schietkansen van o.a. Randy van Malsen en Alex van der Veen stranden of op de voet van Turkstra of op de paal. Nadat een vrije trap van Holwerda net buiten de zestien in de muur verdween kwam Kollum opnieuw aan de leiding, met een bekeken bal zette Romke Bos Gerard van Zonneveld vrij voor Turkstra en met zijn tweede treffer liet hij de Kollumer aanhang opnieuw juichen. In de hectische slotfase gooide Anjum alles naar voren, inclusief in de laatste minuut keeper Turkstra, echter hield de verdediging onder aanvoering van Wierd de Vries en Arne Jan de Boer stand op de nog vele lange ballen.

Verslag: André van der Meulen Foto’s: Roel Bergsma