RegionaalSport

Tom Dumoulin toont roze trui met zege in 36 e Profronde van Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Het was een mooi beeld in de slotronde van de Profronde van Surhuisterveen. Giro winnaar Tom Dumoulin, die samen met de etappewinnaars in de Tour de France Bauke Mollema en Primoz Roglic ging strijden om de winst in de 36 e editie. Zo’n 31.000 toeschouwers zagen Dumoulin met een beslissende sprint de zege voor zich op eisen.

Mollema demarreerde als eerste op de achterkant van het parkoers, maar Dumoulin pareerde dit vakkundig. Mollema werd tweede en Roglic ging als derde mee naar het podium. Daarmee kreeg de 36e editie een prachtig podium. Dumoulin mocht de Gouden Fiets, aangeboden door de Kooyenga Groep, in ontvangst nemen. De strijd om de vierde plaats was zeer verbeten. Dylan Groenewegen, die halverwege de supersprint van duizend euro, in zijn voordeel besliste, klopte nationaal kampioen Ramon Sinkeldam op de streep met een banddikte.

Het was hem naar eigen zeggen goed bevallen in het Friese wielermekka. ‘Het is mooi hier; het publiek, de sfeer. Winnen is natuurlijk altijd leuk, waar dan ook. Het was nog even spannend zelfs. Maar ik hoop hier de komende jaren vaker te rijden en te winnen.’ Mollema kon wel leven met zijn tweede plek. ‘Hier koersen vind ik al jaren leuk, maar het is ook nuttig. Want je maakt toch kilometers in de aanloop naar San Sebastian’, zei de renner van Trek Segafredo na afloop, met het oog op de Classica San Sebastian van aanstaande zaterdag in Spanje. Hij won die wedstrijd vorig jaar.

De wedstrijd werd gelukkig onder droge weersomstandigheden verreden, waardoor uiteindelijk enige tienduizenden wielerliefhebbers de weg naar Surhuisterveen wisten te vinden. Ze zagen een mooie koers met diverse kopgroepen en veel strijd om de premies en de leidersprijs. Lokale favoriet Pieter Weening werd uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner. De leidersprijs was voor Zdenek Stybar.

Eerder op de dag werden koersen voor vrouwen en elite/beloften verreden. Bij de vrouwen won Janneke Ensing uit Gieten solo. Joey van Rhee uit Nijverdal versloeg Paul de Haan uit Meedhuizen bij de elite/beloften.

Foto: Andre Weening / AWFoto.nl

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button