HoofdnieuwsRegionaal

Twee jonge kerkuilen geringd in Oudwoude

KOLLUM – Vrijdagavond kwamen de vrijwilligers van Kerkuilengroep Kollum naar de boerderij van Uilke en Griet Dijkstra aan de Jan Binneswei in Oudwoude om twee jonge kerkuilen te ringen.

De heer Dijkstra vertelde, dat ze nog niet eerder uilen hadden gehad in deze boerderij. Er is op een gegeven moment een gat gemaakt in het “ûleboerd” en toen was het wachten op de komst van kerkuilen en dat is gelukt. Een eerste teken van hun aanwezigheid was de witte poep in de schuur.

De vrijwilligers, Koos Huizinga en Gerry Dijkstra, moesten omhoogklimmen in de schuur om de jonge uilen op te halen. De kerkuilen lieten zich niet gemakkelijk pakken, dus het duurde even, voordat de aanwezige belangstellenden ze konden bewonderen.

De twee jonge kerkuilen waren ongeveer 8 weken oud, het waren een mannetje en een vrouwtje uil.
Het gewicht was rond de 300 gram. Ze zijn nu al in staat om een muis in zijn geheel door te slikken, aldus de heer Arno Paulus, vrijwilliger van de Kerkuilengroep. Ze moeten eerst wel even leren, dat ze niet bij de staart moeten beginnen te eten, dan lukt het niet. Ze vliegen over ongeveer 2 weken uit. De ouders blijven ze dan nog 2 weken begeleiden en dan worden ze weggejaagd. De oude uilen blijven op deze boerderij.

De uilen worden meestal niet heel oud, namelijk gemiddeld slechts 1,5 jaar. 75% van de jonge uilen sterft in het eerste levensjaar. Ze worden helaas vaak doodgereden.

De gegevens van de kerkuilen worden opgestuurd naar het Vogeltrekstation in Heteren. Daar worden alle gegevens van Nederland opgeslagen. Wordt er een uil ergens dood aangetroffen, dan kan aan de hand van de ring afgeleid worden, waar de uil  geboren is.

Foto’s Jantsje Wiersma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button