Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Twee nieuwe spreekuren op polikliniek Oogheelkunde in ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN – Op de polikliniek Oogheelkunde in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten zijn twee nieuwe spreekuren gestart. Sinds 28 oktober 2015 kunnen patiënten terecht op het Contactlensspreekuur en sinds 1 november 2015 is er voor slechtziende patiënten het gecombineerde Low Vision en Revalidatie spreekuur. Hiermee breidt de polikliniek haar patiëntgerichte zorg verder uit.

Consult bij contactlensspecialist

Patiënten die een bril (nodig) hebben en overwegen contactlenzen te gaan dragen, kunnen sinds 28 oktober op woensdagmiddag in Nij Smellinghe terecht voor advies over de individuele mogelijkheden op het Contactlensspreekuur. Het advies wordt, na een aantal metingen en een vraaggesprek, gegeven door een contactlensspecialist van Care Lens. Daarna worden de contactlenzen aangemeten.

Uniek aan het spreekuur op de polikliniek is dat de deskundigheid van de contactlensspecialist gecombineerd kan worden met de deskundigheid van de oogartsen. Daarnaast wordt er bij het onderzoek en het aanmeten van geschikte contactlenzen gebruikgemaakt van de al aanwezige geavanceerde ziekenhuisapparatuur- en faciliteiten. “Hierdoor kunnen we oogzorg van hoge kwaliteit garanderen”, aldus Miranda de Jong, coördinator van de polikliniek Oogheelkunde.

Samenwerking met Ergra Low Vision en Koninklijke Visio

Oogzorg van hoge kwaliteit; ook de samenwerking met Ergra Low Vision en Koninklijke Visio draagt daar aan bij. Deze organisaties houden samen met de oogartsen van Nij Smellinghe sinds 1 november op vrijdagmiddag gecombineerd spreekuur op de polikliniek Oogheelkunde.

Het spreekuur is voor slechtziende patiënten die door hun visuele beperkingen dagelijkse activiteiten niet meer kunnen uitvoeren. Slechtziendheid beïnvloedt in sterke mate het leven. Zaken als verkeersdeelname, lezen, de juiste producten in de winkel vinden en gezichten en gezichtsuitdrukkingen herkennen worden bijvoorbeeld lastig. De Jong: “We willen graag dat onze patiënten zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven functioneren. Naast de doorlopende oogheelkundige behandeling door onze oogartsen, kan het spreekuur met Ergra en Visio hieraan een belangrijke bijdrage leveren.”

Hulpmiddelenleverancier Ergra kijkt hoe hulpmiddelen, zoals een telescoopbril voor het lezen van de ondertiteling op tv, de zelfstandigheid van een patiënt kunnen vergroten. Visio (het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen) inventariseert hulpvragen op het gebied van mobiliteit, zelfredzaamheid en communicatie en helpt patiënten revalideren, waardoor ze zich nieuwe vaardigheden eigen maken waarmee ze hun zelfstandigheid zo veel mogelijk kunnen behouden.

Vertrouwd in eigen ziekenhuis 

“We zijn erg blij met de samenwerking met Care Lens, Ergra en Visio binnen Nij Smellinghe. Doordat zij bij ons spreekuur houden, zijn de lijnen met onze oogartsen en medewerkers kort en kunnen we de zorg heel goed op elkaar afstemmen.” Een ander voordeel is dat patiënten alle behandelingen op één plek kunnen krijgen. “Patiënten zijn vaak al in behandeling bij een oogarts van Nij Smellinghe. Het ziekenhuis is daardoor een vertrouwde plek.”

Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met de polikliek Oogheelkunde van Nij Smellinghe (www.nijsmellinghe.nl) op telefoonnummer (0512) 588 803 (ma. t/m. vrij. van 8.00 tot 16.30 uur). Voor meer informatie over Ergra Low Vision kunt u terecht op www.ikwilbeterzien.nl. Meer informatie over Koninklijke Visio is te vinden op www.visio.org.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button