HoofdnieuwsRegionaal

Tweede DNA match is een feit in zaak Vaatstra

OUDWOUDE/ZWAAGWESTEINDE – Maandagavond om 18:00 uur was er een persconferentie over de zaak Marianne Vaatstra. Al eerder vandaag werd bekend gemaakt dat er een 45-jarige man uit Oudwoude is aangehouden. Hij wordt verdacht van de verkrachting en moord van de 16-jarige Marianne Vaatstra op 1 mei 1999 in een weiland bij Veenklooster. Vanochtend is opnieuw DNA afgenomen en dat is vanmiddag wederom vergeleken door het NFI met het DNA van de dader, met bevestiging van de match. Daarnaast heeft een huiszoeking plaatsgevonden. Vanmiddag is het verhoren van de verdachte gestart. De verdachte heeft een beperking en mag alleen contact met zijn advocaat. De aanhouding is nieuws van de dag in Achtkarspelen, Dantumadiel en Kollumerland. Morgen zijn er besloten bijeenkomsten in De Westereen en Oudwoude voor bewoners. Er zitten 12 rechercheurs op de zaak. De straat blijft tot nader bericht afgesloten. Door aanhouding gaat het onderzoek naar de moord op Marianne een nieuwe fase in. Donderdag 22 november wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter commissaris. Afgelopen woensdag werd bekend dat er een match was. De politie is onafgebroken bezig geweest de aanhouding voor te bereiden. Zondagavond was voor hen het juiste moment.

Burgemeester Bilker:

Het DNA verwantschapsonderzoek heeft, nog sneller dan verwacht, geleid tot de aanhouding van een verdachte. De gevoelens die dit in de samenleving en bij het gemeentebesturen oproept zijn tweeërlei.

Het gevoel dat overheerst is een gevoel van opluchting, dat het opsporingsonderzoek naar deze vreselijke misdaad, dat vastgelopen leek, op basis van nieuwe aanwijzingen weer vlot getrokken is. Het onderzoek moet nu verder conform het Nederlandse recht zijn beloop hebben en dat is goed.

Tegelijkertijd merken en zien wij ook de grote impact die de aanhouding van een verdachte in een zaak als deze heeft in een dorpsgemeenschap als die van Oudwoude. Dat is alleszins begrijpelijk en van de kant van gemeentebesturen vraagt ook dat aspect aandacht en begeleiding. In dat verband vindt er morgenavond in Oudwoude en in de Westereen een besloten bewonersbijeenkomst plaats. Ondertussen houden wij een goed contact met de betrokken families.

Nu is het allereerst zaak dat Openbaar Ministerie en politie het opsporingsonderzoek op zorgvuldige wijze kunnen vervolgen en wellicht afronden.

 

Bekijk hier het volledig verslag

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button