HoofdnieuwsRegionaal

Uitreiking boekje ‘Simke, prinses uit de Wâlden’

BUITENPOST Wethouder Marten van der Veen neemt vrijdag 6 juli het eerste boekje ‘Simke, prinses uit de Wâlden’ in ontvangst, over de vermaarde Friese schrijfster en dichteres Simke Kloosterman. De uitreiking vindt plaats om 16.00 uur in het Simke Kloostermanhûs in Twijzel (Tsjerkebuorren 27).

 

Het boekje ‘Simke, prinses uit de Wâlden’ is geschreven door mevrouw Jant van der Weg-Laverman en wordt uitgegeven door uitgever Louw Dijkstra van uitgeverij Wijdemar uit Leeuwarden. Het boekje verhaalt over het leven en werk van Simke Kloosterman, het Simkehûs en de –tuin, het Simke Kloostermanlien en de Simke Kloostermanpriis.

 

Simke Klosterman werd geboren in Twijzel op 25 november 1876. Zij was het enige kind van de Friese dichter Jan Ritskes Kloosterman. Door het geld van haar ouders was Simke Kloosterman in staat om zich helemaal op het schrijven te richten. Ze debuiteerde in het blad De Hollandsche Lelie, maar schreef alleen nog maar in het Fries, nadat er in 1898 werk van haar opgenomen was in het weekblad Sljucht en Rjucht. Simke Kloosterman is de schrijfster van de eerste Friese roman De Hoara’s fan Hastings (1921).

 

Stichting it Simke Kloostermanlien beheert de nalatenschap van Simke Kloosterman. Simke Kloosterman bepaalde in haar testament dat het ‘Lien’ het huis en de tuin in stand moest houden en dat de stichting een deel van haar vermogen moest aanwenden voor de promotie van de Friese literatuur. Uit de fondsen waar het bestuur van de stichting het beheer over heeft, wordt eens in de drie jaar een bedrag beschikbaar gesteld voor de Simke Kloostermanpriis voor kinder- en jeugdboeken.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button