LEO 2 – Friese Boys 3                                     2-2

De Lauwers 2 – Friese Boys 4                         6-2

Zaterdag  19 april 2014

Friese Boys 1 – VCR 1                                     0-0

FRIESE BOYS EN VCR SCOREN NIET

KOLLUMERZWAAG – Friese Boys en VCR speelden zaterdagmiddag tegen elkaar. Met name voor de gasten was het een belangrijke wedstrijd in de strijd op het kampioenschap. Het duel eindigde zoals het begon: 0-0.

Na vier minuten mocht Friese Boys een vrije trap nemen, maar het schot van René de Jong ging naast. Een knal van Hans Feenstra werd door doelman René Zwaagstra van VCR losgelaten, maar er was niemand van De Boys die hiervan wist te profiteren. Na bijna twintig minuten waren de gasten dichtbij een goal, maar doelman Auke Hoekstra van de thuisclub redde voortreffelijk op een inzet van Watze-Gerrit Houtstra. Na een half uur legde Feenstra de bal op het hoofd van Arjen Bosma, maar diens kopbal ging naast. Auke Hoekstra moest daarna andermaal gestrekt naar de hoek na een vrije trap van Rienk de Haas. Pal voor de rust moest Friese Boys een tegenslag incasseren toen Sander Hoekstra voor commentaar op de leiding zijn tweede gele kaart kreeg en dus kon gaan douchen.

Direct na de rust had Mame Braaksma de kans VCR aan de leiding te brengen, maar de middenvelder miste de bal volkomen. Een schot van René de Jong werd uit de hoek getikt door doelman Zwaagstra. Aan de andere kant werd een poging van De Haas onschadelijk gemaakt door goalie Hoekstra. Een kopbal van De Haas ging rakelings over. Pogingen van Arjen Bosma en René de Jong leverden Friese Boys ook geen treffer op zodat het 0-0 bleef.

“Birdaard verliest en dan is het heel jammer dat je hier niet wint”, aldus Rienk de Haas van VCR. “Vooral omdat je een helft tegen tien man speelt. We hebben wel een paar goede mogelijkheden gehad, waaronder ik zelf, maar hun keeper houdt ze er fantastisch uit. De tegenstanders weten inmiddels wie we zijn en stellen zich daar op in; de vorm is er echt nog wel. We hebben het nog in eigen hand, het zou geweldig zijn als we maandag van Birdaard winnen, maar ik had liever vandaag al een goede stap gezet.

“Met 0-0 kunnen we tevreden zijn”, aldus Pieter Boersma van Friese Boys. “Sander Hoekstra krijgt een domme tweede gele kaart wegens doorzeuren, dat weet hij ook wel. Het was een wedstrijd met kansen over en weer. We hebben een paar wedstrijden verloren dit seizoen die we hadden moeten winnen. Voor ons is het nu gespeeld, maar we willen nog wel een paar goede uitslagen neerzetten”.

SDS 2 – Friese Boys 2                                     3-1

VVT 2 – Friese Boys 3                                     4-1

Friese Boys VR1 – Grootegast VR1                 3-1 (3-1)

Friese Boys dames hadden vorige week een puike prestatie neergelegd in Leek met de winst tegen titelkandidaat TLC 2. De tegenstander Grootegast had vorig jaar Friese Boys in een oefenwedstrijd met 7-2 verslagen en in de competitie werd 1-1 gelijkgespeeld, dus er zat vooruitgang in. Grootegast voor de winterstop kampioen, staat onderaan om verschillende redenen. De belangrijkste is dat hun topspits tot en met mei 2014 afwezig is. Helaas had Friese Boys in 2014 thuis nog geen punt gepakt en dit kregen de meiden vrijdagavond in de app te horen, om ze toch op scherp te zetten. Er werd bij een gelijkspel of winst wel een ijsje beloofd. Vandaag moest Friese Boys wederom een aantal dames missen en dat betekende dat er zes positiewisselingen, maar toch waren er veertien dames aanwezig. De opstelling keeper Line, achterhoede Teatske, Janine, Anna, Coby, middenveld Tineke, Julia, Boukje Hendrika, voorhoede Attie, Hiltsje en Nynke, wissels Aaltje, Sjoukje, Sabine en in de 2e helft Tamara. Om 13.00 uur werd er afgetrapt onder een stralend zonnetje onder leiding van Jac. de Vries. De hoogzwangere Tjimkje was wederom aanwezig en een ieder had z’n plaatsje gevonden.

Friese Boys startte prima met Attie en Hiltsje in de punt om de achterhoede de stuipen op het lijf te jagen met als stille krijger Nynke erachter. De eerste kansen/corners waren voor Friese Boys, maar gescoord werd er niet in de eerste tien minuten. Janine en Julia moesten goed oppassen in het midden en de duels werden bij regelmaat gewonnen. Boukje Hendrika kreeg de mooiste kans één op één met de keeper vanaf de middenlijn mocht ze opstomen, maar het ging mis. Attie kopte een corner rakelings naast en dat was een voorbode. Uit een corner van Nynke werd de openingstreffer door Attie binnen GEKOPT, 1-0. Koppen bij dames is moeilijk, want ze willen alles met handen en voeten doen, dus dit was een echt hoogtepunt waar ook nog een goal uit kwam. Friese Boys ging door, want even later kreeg Boukje Hendrika opnieuw de mogelijkheid alleen voor de keeper en nu miste ze niet, 2-0. De koek was nog niet op, want in de 22e minuut kwam een voorzet van Tineke perfect op het hoofd van Attie, die wederom een ieder liet juichen, 3-0. Wat een weelde tegen de kampioen van vorig jaar en weer een kopgoal. Friese Boys moest wel scherp blijven en een missertje in de achterhoede werd in de 35e minuut fataal, 3-1 was een feit toen libero Teatske die een prima partij speelde, werd uitgespeeld en de schuiver was te veel voor Line. De achterhoede gaf weinig weg en dat is een prima prestatie voor Teatske, Janine, Anna, Coby, Sjoukje, Aaltje en Nynke en keeper Line. De rust werd gehaald met 3-1 en dat was een prima tussenstand tegen Grootegast die volgend seizoen 4e klas wil spelen.

In de tweede helft werden er spelers gewisseld en kon de bal moeilijk bij een medespeler terecht komen, want ook Grootegast gaf fysiek gas. Het was eigenlijk een beetje hotseknots voetbal, maar Friese Boys gaf weinig kansen weg. Invaller Sabine werd op randje buitenspel weggestuurd en alleen voor de keeper kon zij helaas niet scoren, want de keeper pakte de bal. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord en Friese Boys kon juichen. Wederom een prima TEAMprestatie met zoveel wisselingen in het team en een voorlopige tweede plaats is een verrassing. Het drankje/ijsje smaakte prima.

De volgende wedstrijd wordt zaterdag 3 mei thuis tegen De Lauwers dames 2 gespeeld om 12.30 uur.

Friese Boys B1 –  Zwaagwesteinde B1            3-4

Het was weer een mooie voetbalmorgen, het zonnetje was er weer goed bij. Nu moesten we spelen tegen Zwaagwesteinde, waar we uit 4-0 hadden verloren. We zaten nog met drie geblesseerde spelers en doordat de A1 niet hoefde te spelen was Pier weer bereid om met ons te spelen en ook Nick en Wietse uit de C1 kwamen ons de tweede helft nog versterken, bedankt jongens.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en kwamen de eerste kansen en was het Zwaagwesteinde, die als eerste wist te scoren en stonden we na tien minuten spelen 0-1 achter. We speelden niet slecht, maar nu moest er een tandje bovenop en we wisten elkaar goed te vinden en liepen onze combinaties goed en werd Pier door Matthias weggestuurd en scoorde Pier de 1-1 in de 28ste minuut.

We zaten weer in de wedstrijd, maar nu lieten we  gaten vallen op het veld zodat Zwaagwesteinde meer ruimte kreeg en door dat ze meer ruimte kregen wisten ze nog twee mooie goals te maken, waar we niks hadden in te brengen en was de ruststand 1-3.

Na de rust gaven we gelijk meer druk en kwamen de kansen van links. Nick was nu de aangever op Matthias,  die wist enkele spelers van Zwaagwesteinde uit te spelen en de keeper en lag de bal goed in de rechter hoek, 2-3. Er moest nog vijftien minuten gespeeld worden dus zat er nog een gelijkspel voor ons in en knokten ervoor om de 3-3 te maken, maar door een aanval van Zwaagwesteinde werd de bal naar voren getrapt en kon de bal gemakkelijk weg worden gewerkt, maar werd gemist door een speler van ons en daar wist de spits wel raad mee en scoorde de 2-4. We wisten de schade nog te beperken door de 3-4 te maken door een goed ingeschoten goal van Nick, maar verloren de wedstrijd en was het weer Zwaagwesteinde die de punten pakte.

Doelpuntenmakers: Pier Kempenaar, Matthias Scholtus en Nick Lautenbach.

VIOD C1 – Friese Boys C1                               1-5

Feanstars D4 – Friese Boys D1                       0-11

Friese Boys MD1 – Ouwe Syl MD1                  1-4

Voor de wedstrijd werd er door Jan Hoogsteen een groepsfoto gemaakt van de MD in onze teamshirts gesponsord door Ford Sikma te Burgum en de trainingspakken gesponsord door Nr.17 bruggen uit Veenklooster. Jitze Sikma en Jack Kazimier kregen een mooi pakket met lekkere dingen aangeboden, als dank voor hun sponsoring voor dit Friese Boys team. De familie Hoogsteen had dit prima geregeld.

We moesten deze zaterdag aantreden voor de wedstrijd tegen koploper in de competitie Ouwe Syl, die met vijf gespeelde wedstrijden bovenaan staat met 15 punten. Al snel in de eerste helft scoorden de gasten de 0-1, rap daarna de 0-2 en ook al snel de 0-3. De toeschouwers hielden hun hart vast voor het verloop van de wedstrijd, want dit ging wel erg snel. Maar Friese Boys wist zich goed te herstellen en creëerde een aantal kansen en was steeds vaker op de helft van Ouwe Syl te vinden.

De Ouwe Syl-meiden speelden goed over, maar hielden ook erg van duw en trekwerk. De Friese Boys meiden waren te bescheiden om dat ook te doen, maar Bianca had er genoeg van en haalde met haar direkte tegenstander hetzelfde trucje uit als die zij deed. Van schrik draaide de tegenstander een slag om haar as, verloor haar evenwicht en ging languit. Bianca kon de bal bemachtigen en ging rechtstreeks op haar doel af. Een speelster van Ouwe Syl probeerde haar nog te stoppen, maar het geluk was met ons en Bianca scoorde de 1-3. Bette kreeg nog een kans, maar de gasten waren snel allemaal voor de goal en daardoor ging de bal net naast. Achterin werd er goed verdedigt door Jelkje en Femke van der Kooi, die keihard de ballen wegwerkten die in hun buurt kwamen. Titia-Wilma deed ook prima verdedigend werk en onze keeper van vandaag, Romy, deed een aantal uitstekende reddingen, maar kon niet voorkomen dat de 1-4 werd gescoord door Ouwe Syl. Sophie overtrof de gasten een aantal keren met haar snelheid en Gerjanne was goed op haar plek op het middenveld waar ze overzicht had en erg goed speelde. Femke Steendam wist een groot aantal keren de bal te bemachtigen ondanks haar snelle tegenstander. Anisja gaf een aantal malen een prima bal aan Minke die ook erg op dreef was vandaag net als Doutsen die verschillende duels om de bal in haar voordeel wist af te sluiten. Helaas gaf de bewuste natrap van Bette een smet op de wedstrijd, scheidsrechter Bosma stuurde haar uit het veld. De meiden hebben laten zien dat ze de koploper goed aankonden ook al was Ouwe Syl een maatje te groot qua techniek en snelheid. Met deze inzet is het geen schande te verliezen en zeker in deze zware competitie mogen de meiden trots zijn op zichzelf.

Doelpuntmaakster:  Bianca van der Veen.

Friese Boys ME1 – Marum ME3                       1-3

Friese Boys E1 – BergumBCVcomb E1           3-2       (1-1)

Friese Boys speelt voor de titel, maar liep vorige week tegen de eerste nederlaag op tegen Be Quick Dokkum. De tegenstander van vandaag Bergum BCV liep in Dokkum ook tegen de enige nederlaag op. Daarnaast waren er ook scouts van Cambuur/FC Groningen en zij hadden complimenten voor Friese Boys, dat een kleine dorp toch in de 1e klasse actief kan zijn. De spelers zijn beter geworden dit seizoen en dat is een positief bericht voor trainer Willem en de spelers. Bergum/BCV  had voor de winterstop  Friese Boys verslagen in de competitie met 5-2. Dus was een ieder nieuwsgierig wat deze wedstrijd zou opleveren. Alle acht spelers waren aanwezig en Ilian Egeh was toegevoegd aan de selectie ter versterking voor de aanval. Onder leiding van Jac. de Vries werd om 10.30 uur onder werkelijk heerlijke weersomstandigheden afgetrapt zeven tegen zeven.

BBC wilde gaan voetballen van achteren uit, dat betekende de keeper gooit de bal naar de laatste man en dan gaan ze positiespel spelen. Friese Boys probeerde het spel te ontregelen en daardoor kregen Oane en Nick kansen, maar de schoten gingen naast. Op de andere kreeg BBC ook een kans en een corner. Het bleef 0-0. Een ingooi van Oane op Nick werd gepasst op Marten, die de bal opwipte en daarna zijn inzet over zag gaan. Friese Boys bleef gevaarlijker en Oane leek te gaan scoren op assist van Nick, maar de verdediging van BBC stond op scherp. In de negende minuut was het raak een corner van Ljibbe Sicco verdween ineens in de verste hoek, 1-0. BBC kwam er voetballend af en toe prima uit en op een dieptebal reageerde de verdediging van de Boys niet alert op, keeper Douwe Jan maakte aan de zijkant een overtreding en deze vrije trap werd via de binnenkant van de kruising binnen geschoten, 1-1. Pieter, Marwan en Luut waren in de  duels prima aanwezig en wonnen bij regelmaat. Het moet wel gezegd worden, dat bij BBC een meisje speelde die niet onderdeed voor de meeste spelers. Friese Boys is niet een team wat op balbezit speelt, de intentie is zo snel mogelijk een kans creëren en dat kost kracht. Friese Boys kreeg nog 2 mooie kansen, want Marten zette Oane voor de keeper, helaas zijn inzet ging tegen de paal en daarna nog een mooie aanval met Marten, Oane en Nick en laatstgenoemde schoot naast.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld, het spel ging heen en weer. Friese Boys was gevaarlijk, maar nu was BBC wat de leiding nam na tien minuten. Wederom een dieptebal, keeper Douwe Jan al een paar keer prima uitkomend schoot tegelijk met de spits tegen de bal aan de linkerkant van het veld en tot een ieders verrassing rolde de bal het doel in, 1-2. Friese Boys liet de supporters direct weer juichen, toen Nick er aan de linkerkant van door ging en zijn schot werd van richting veranderd en viel binnen 2-2. De achterhoede met Luut en Ljibbe Sicco moest goed opletten, want BBC was constant op zoek naar de steekpass. Er kwam toch een winnaar in de 21e minuut was er een heuse scrimmage voor het doel van BBC en uiteindelijk was het Oane die het laatste tikje gaf en matchwinner werd 3-2. BBC kreeg nog een paar corners te nemen, maar gescoord werd er niet meer. Een ieder die aan de lijn stond had een mooie voetbalwedstrijd gezien, waar twee teams wilden voetballen en ook nog vijf doelpunten als slagroom op de taart. Friese Boys kreeg vorige week iets te weinig en kreeg vandaag misschien iets te veel. Met nog vier wedstrijden te gaan staat Friese Boys drie punten voor op BBC en vijf punten op Be Quick Dokkum en de laatste wedstrijd staat gepland op zaterdag 24 mei tegen BBC in Bergum. BBC krijgt Be Quick Dokkum ook nog op bezoek.

De volgende wedstrijd van Friese Boys E1 is op zaterdag 3 mei tegen Jong Harkema om 10.15 uur.

Oostergo E1 – Friese Boys E2                        1-3

Friese Boys E3 – Boornbergum ’80 E2G         10-6

Een super spannende wedstrijd op een hele mooie voetbalochtend. Sterke combinaties en goed overwicht zorgde voor een aantrekkelijk wedstrijd met veel doelpunten. 1-0 Friese Boys Eelze, 1-1 BB, 2-1 Friese Boys Eelze, 3-1 Sieds, 4-1 Eelze, 4-2 BB, 4-3 BB, 5-3 Oane, 6-3 Sieds, 7-3 Ilian ,8-3 Ilian, 8-4 BB, 9-4 Oane ,9-5 BB, 9-6 BB,10-6 Oane. We hebben leuk gevoetbald en goed met elkaar de kansen benut. Er werd fantastisch overgespeeld en iedereen duidelijk met elkaar bezig om het team op te bouwen in deze bezetting. Zowel van achteruit als op het middenveld en voorin werd hard gestreden om Boarnbergum volledig vast te zetten, wat dat ook tot dit resultaat leidde. Een goed resultaat en een prima wedstrijd. Leiders en trainers vol lof, dit is wat we willen zien en waar we mee moeten doorgaan.

Jong Harkema F2 – Friese Boys F1                 5-3

Be Quick D F7 – Friese Boys F2                      1-2

Drachten F2 – Friese Boys F3                         3-2       (1-2)

Wat is het vanmorgen weer mooi weer, alleen nog wel fris, vooral in de schaduw. We gingen van start en speelden voor de verandering eens op een kunstveld, dit hebben we nog niet zo vaak meegemaakt. Dit moest ook even wennen en dat we weer met zeven tegen zeven voetballen was ook weer even zoeken. Maar al snel zaten de jongens, weer goed in het spel. Helaas brak Drachten even door en wisten er 1-0 van te maken. Maar hier lieten we het niet bij zitten en Arjan Pilat  wist te scoren, 1-1. Dit voelt weer wat beter! Maar het gevecht ging onverhinderd voort en Klaas-Pieter Reitsma maakte van de stand 1-2.. Zo dit voelde beter. Toen floot de scheids rust!

Maar in de rust gaven bepaalde jongens aan, dat ze graag van positie wilden veranderen. Zo nu en luisteren we toch ook naar wat de jongens willen, want we willen ook graag dat ze gemotiveerd blijven. Nick van Dekken wilde wel op de goal en Robert Sijtsma voetballen. Hendrik Spoelstra wilde achter en zo werden er nog een aantal plaatsen verwisseld.

Op zich ging het aardig, maar helaas hadden we ook nog een vrouwelijke scheidsrechter die floot, wanneer/wat de leider van Drachten aangaf. Dit was meestal niet in ons voordeel, helaas dat er op deze manier gefloten wordt en dat je je niet houdt aan je voorbeeldfunctie (onpartijdig zijn). Maar ja, we moesten het er wel mee doen. Drachten wist toen van de stand 2-2 te maken en uit een corner wat volgens ons geen corner was, maakte Drachten er 3-2 van. Helaas! Maar we moeten onze koppies er voor houden en vol zelfvertrouwen op naar de volgende wedstrijd gaan. Alleen gaan wij als leiders de posities bepalen en niet de heren zelf, je moet namelijk gebruik maken van je kwaliteiten, want dat maakt jullie tot het topteam dat jullie nu zijn.

Doelpuntenmakers:  Arjan Pilat en Klaas-Pieter Reitsma.