EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Uitstekend geslaagde Jeugdvogelwachtdag

KOLLUM – Voor de Vogelwacht Kollum stond er zaterdag een groot evenement op het programma met de organisatie van de provinciale Jeugdvogelwachtdag. Begeleiders en 278 jeugdleden van 23 vogelwachten kwamen deze dag op bezoek om een parcours te lopen met allerlei opdrachten en behendigheidsspelletjes gelieerd aan de natuur. De verkeersregelaars uit Burum zorgden voor een perfecte organisatie met het parkeren van de vele auto’s die zodoende moeiteloos een plaatsje konden vinden op een nabijgelegen weiland.

Door ziekte van voorzitter Krap opende Roeland Westra deze dag met een woord van welkom en was het burgemeester Bilker die daarna de boerenwagen beklom om een woord van welkom tot de aanwezigen te richten. Hij memoreerde aan het feit dat ook hij momenteel veel leerde op het gebied van vogelherkenning van zijn vrouw. Tenslotte was het gedeputeerde Johannes Kramer die de jeugd toesprak en het geweldig vond dat zovelen hier aanwezig waren, want jullie zijn de toekomstige verantwoordelijken voor de bescherming van de vogels, aldus Kramer.

Na alle plichtplegingen werden de groepen ingedeeld en ging de jeugd op pad naar de verschillende onderdelen. Zo was er in het Witwaterbos een stand van SBB met een leskist van de Klyster over afval en moest de jeugd ook met eieren op de klep van een pet een heuvelachtig parcours afleggen. In het hertenkamp was het Louw Detmar die zijn verhaal deed over de dieren en kon de jeugd genieten van een piepjong hertje dat net was geboren. Hier vond ook het vissen in een boerensloot plaats onder leiding van Anneke Kaastra. Menig vreemd beestje werd hier boven water gehaald. In het Wilhelminapark stonden Johan en Jan Medenblik met een stand en een verhaal over weidevogelbescherming, tevens was er een rustplaats waar ranja werd geschonken. Even verder stonden Jan de Vries en Meindert Bult van het IVN met een vragenlijst over bermplanten die men moest herkennen. Bij zorgboerderij de Elzenhiem was wederom een rustpunt, maar eerst moest de jeugd hier aan het boomstamzagen en was het hard werken om allemaal even lange stukken te zagen. Op de terugweg had scouting De Brimsen uit Buitenpost door het donkere bos een parcours uitgezet met touw waar men geblinddoekt door heen moest lopen. Geen gemakkelijke klus en menig hoofd maakte dan ook kennis met een boom. Aan het eind hiervan kwam men dan weer uit bij een brug over de sloot die ook door scouting was aangelegd om bij een volgende leskist van de Klyster uit te komen. Hier moest men weidevogels herkennen die verderop waren geplaatst met behulp van een verrekijker. Van de verrijdbare vogelkijkhut, eigendom van het IVN, werd hier dankbaar gebruik gemaakt. Aan de Tollingasingel was er een stand van de BFVW waarbij Mient Douma de jeugd bijpraatte over de weidevogels. De Brimsen hadden ook gezorgd voor een opstakel op het Meartedykje zodat men lopend over zwevende touwen aan het eind in een vangnet viel waar men weer moest uit klauteren. Vlak bij het startpunt lagen er polsstokken klaar voor het slootjespringen en presteerde iemand het om voor begin van de activiteiten al een nat pak te halen.

In de grote loods bij Van Dellen waren stands opgebouwd van het Kollumer Grien, WBE, Skalsumer Natuurbeheer, waar men via een quiz mooie prijzen kon winnen, Jappie Hansma met het eendenkorven maken, de BFVW, imker Gosliga en de Werkgroep Kerkuilen waar o.l.v. Koos Huizenga en Bertus van der Meer de jeugd aan het uitpluizen van uilenballen bezig waren. Ook was er hier een donkere kamer met een powerpoint presentatie van allerlei vogels. Tevens gold deze hal als kloppend hart van de catering, die o.l.v. Hendrik Poortinga prima in orde was met koffie, thee, broodjes en ijsjes. Ook de EHBO opereerde van hieruit en de conclusie was dat er geen gekke dingen zijn geconstateerd of het moet de gekneusde schouder van een van de deelnemers zijn bij het polsstokspringen.

Een dissonant deze morgen was dat er een klein uur voor de sluiting een gigantische plensbui neerdaalde die voor een vroegtijdig einde zorgde van deze morgen. Daar werd verder niet over getreurd, want alle deelnemers hadden een prachtige morgen gehad die werd afgesloten door BFVW-voorzitter Rendert Algra, nadat eerst alle deelnemers een pen en notitieboekje van het Fries Natuurmuseum hadden gekregen. Het boekje dient tevens als gratis entreebewijs volgend jaar voor dat museum. Na nog een broodje met warme knakworst en een ijsje vertrokken de deelnemers onder een stralende zon weer richting alle hoeken van Friesland en kan de Vogelwacht Kollum, dankzij de medewerking van tientallen vrijwilligers, terugzien op een schitterende Jeugdvogelwachtdag. Volgend jaar word deze dag georganiseerd door Vogelwacht Drogeham.

 

 

Foto’s Fokke Jongsma  Verslag Jan Hoving

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button