HoofdnieuwsRegionaal

Vaatpolikliniek start in De Sionsberg

DOKKUM – In Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum kunnen sinds deze week ook mensen met vaatproblematiek terecht. Mensen die last hebben van vaatklachten zoals etalagebenen, aneurysma’s of moeilijk genezende wonden kunnen nu in één dagdeel te weten komen wat er aan de hand is en welke behandeling eventueel nodig is. Ook worden de patiënten gescreend op risicofactoren voor hart- en vaatziekten, volgens de nieuwste standaarden. Voorheen konden mensen met deze klachten niet in De Sionsberg terecht. Als een operatie of een radiologische behandeling  nodig is, zal dat in ziekenhuis Nij Smellinghe gebeuren.

Het realiseren van de vaatpolikliniek is één van de eerste resultaten van de fusie tussen ziekenhuis Nij Smellinghe en Zorggroep Pasana. Door de intensieve samenwerking van de chirurgen uit de beide ziekenhuizen is de vaatpolikliniek in De Sionsberg ontstaan. Verpleegkundig specialisten uit Drachten houden het spreekuur in Dokkum. De verpleegkundig specialist maakt deel uit van het behandelteam dat bestaat uit vaatchirurgen, radiologen en een vasculair internist. Dit behandelteam is zowel in ziekenhuis Nij Smellinghe als in ziekenhuis De Sionsberg werkzaam. In dit behandelteam wordt nauw samengewerkt waardoor behandeling en informatie zorgvuldig op elkaar worden afgestemd.

De patiënt die de vaatpoli bezoekt wordt onderzocht door de verpleegkundig specialist, die de klachten in kaart brengt, lichamelijk onderzoek verricht en de benodigde onderzoeken regelt. De patiënt krijgt tijdens het bezoek meteen de uitslag zodat hij of zij weet wat er verder gaat gebeuren. Martijn Möllers, chirurg in De Sionsberg, is blij met de uitbreiding van behandelingen in Dokkum. “In De Sionsberg was nog geen vaatpoli. Dankzij de fusie met Drachten en de goede samenwerking met onze collega’s in Nij Smellinghe, hebben we deze vaatpoli snel kunnen opstarten. De werkwijze en protocollen zijn gelijk aan hoe er in Nij Smellinghe gewerkt wordt.”

De nieuwe vaatpoli past bij het profiel zoals De Sionsberg in de toekomst moet gaan werken. “We proberen zoveel mogelijk zorg in Dokkum aan te bieden. De patiënt kan prima onze polikliniek bezoeken en zoveel mogelijk onderzoeken en controles in De Sionsberg ondergaan. Alleen voor de operatie of radiologische interventie moet de patiënt dan, als het niet in De Sionsberg kan, naar Nij Smellinghe. Op deze manier benutten we de kracht van Dokkum, zorg dichtbij huis, en de uitstekende vaatchirurgische expertise uit Drachten.”

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button