HoofdnieuwsRegionaal

Vanaf 15 december start de nieuwe dienstregeling voor Friesland en Groningen

KOLLUM/LEEUWARDEN – Op 15 december start de nieuwe dienstregeling voor het bus- en treinvervoer in de provincies Friesland en Groningen. De belangrijkste wijzigingen staan hieronder. Arriva adviseert reizigers voor het maken van een reis op en na 15 december de reisplanner te raadplegen. De reizigers zijn vanaf november geïnformeerd. Meer informatie is gemakkelijk terug te vinden in de reisplanners en via arriva.nl/dienstregeling.

 De dienstregeling is erop gericht om kwalitatief goed, doelmatig en duurzaam openbaar vervoer te bieden met aandacht voor goede verbindingen met steden en het platteland. De dienstregeling is in samenwerking met de provincies tot stand gekomen. Het Rocov heeft advies over de dienstregeling uitgebracht. Ook gemeenten hebben hun inbreng gehad.

Algemene wijzigingen

In de nieuwe busdienstregeling zijn enkele vertrek- en aankomsttijden en routes veranderd en worden er meer overstapmogelijkheden gerealiseerd. Door bijvoorbeeld spitsdrukte zijn rijtijden aangepast om het openbaar vervoer zo betrouwbaar mogelijk te houden. Arriva speelt in op de wensen en opmerkingen van reizigers en medewerkers om de dienstregeling te verbeteren. Denk aan bijvoorbeeld het inzetten van extra ritten.

Wijzigingen busdienstregeling Friesland

 Stadsdienst Leeuwarden

In de stadsdienst zijn een aantal wijzigingen:

  • Lijn 1 naar Westeinde gaat rijden via de Snekertrekweg en Slauerhoffweg. De route via de Vosseparkwijk vervalt daarbij. Deze wijk blijft goed voorzien van OV door de lijnen 71 en 97.
  • De route van lijn 6 naar Bilgaard wijzigt in de vroege ochtend, de avonduren en het weekend. Op die momenten is de route via de Noorderbrug.
  • De vertrektijden van lijn 7 naar Zuiderburen wijzigen, om zo te zorgen voor een betere reismogelijkheden met de lijnen 5 en 15.

 Qliner 350 Leeuwarden-Alkmaar
De tijden van Qliner 350 van en naar Alkmaar wijzigen in verband met werkzaamheden op de Afsluitdijk en de extra reistijd die daardoor kan ontstaan. De reistijd wordt 5 minuten ruimer gemaakt. Vanaf Leeuwarden en Kop Afsluitdijk vertrekt de bus richting Alkmaar eerder. Naar Leeuwarden, dus vanuit Alkmaar, worden de aankomst- en vertrektijden bij Kop Afsluitdijk en Leeuwarden daardoor later. De aansluitingen in Den Oever en Kop Afsluitdijk kunnen zo beter worden gegarandeerd. Ook de tijden van lijnen 71, 90 en 96 worden hiervoor aangepast om de lijnen zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten en zo goede overstapmogelijkheden te bieden.

 Qliner 315/324 Emmeloord-Groningen

Vanaf 26 augustus 2019 rijden er tijdens de spits extra bussen tussen Heerenveen en Groningen. De bus rijdt vier keer per uur in plaats van twee keer. Zo hebben reizigers extra reismogelijkheden en kunnen ze bijna zonder de reisplanner te raadplegen naar de halte lopen om de bus te pakken. De extra spitsbussen rijden iedere werkdag in de spits, zowel ’s ochtends als ’s middags. Kijk voor meer informatie op arriva.nl/315.

 Groningen-Drachten
Lijn 304 en lijn 314 worden vanaf 15 december door Qbuzz gereden. Kijk voor meer informatie Qbuzz.nl.

Zuidoost Friesland

In Zuidoost Fryslân wijzigt de inzet van de belbus. De wijziging bestaat uit twee elementen:

  • De goed benutte belbus trajecten worden omgezet in lijntaxi, te herkennen aan een 500 nummer. Reizigers hoeven niet meer te reserveren, de uitvoering is met een duidelijk herkenbare 8-persoons taxibus;
  • De minder goed benutte belbus trajecten blijven rijden als belbus, maar vaak wel op een verkort traject aansluitend op de bus of lijntaxi. De belbus lijnen zijn te herkennen aan een 200 nummer.

 Wijzigingen treindienstregeling
Een belangrijke verbetering is dat in Leeuwarden reizigers in de ochtendspits voortaan twee keer per uur kunnen overstappen van de trein uit Harlingen/Franeker op de Intercity richting Heerenveen/Zwolle en verder. Eerder was dat één keer per uur. Op de andere treintrajecten van Arriva in Fryslân en Groningen blijft de dienstregeling gelijk aan de huidige dienstregeling. Door gewijzigde aankomst- en vertrektijden van de Sprinters tussen Meppel en Leeuwarden worden de overstaptijden in Leeuwarden op de Arriva-treinen ruimer. Reizigers uit Wolvega, Akkrum en Grou/Jirnsum die in Leeuwarden overstappen op de Arriva-treinen zijn daardoor langer onderweg.

Reizigerscampagne

Vanaf maandag 18 november is de campagne gestart om reizigers te informeren over de nieuwe dienstregeling. De campagne bestaat onder andere uit busreclame, een online campagne, huis-aan-huisfolders en promotieteams.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button