Regionaal

Veilig carbidschieten in Dongeradeel met ‘Wie is de BOCK?’

DOKKUM – Een aantal ‘carbidknallers’ uit de gemeente Dongeradeel heeft woensdag 21 december toestemming gekregen van burgemeester Marga Waanders om op oudejaarsdag met carbid te schieten. Daarnaast ontvingen de jongeren een pet voor de Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK), bijpassende oordoppen en flyers over veilig carbidschieten. ‘Wie is de BOCK?’ is een Noord-Nederlandse campagne over veiligheidstips bij het carbidschieten.

Diegenen die carbid willen schieten op 31 december, moeten dat sinds 2015 bij de burgemeester aangeven om toestemming te krijgen. De jongeren ontvingen op het gemeentehuis de benodigde papieren voor dit jaar om op 20 verschillende plekken in de gemeente carbid te mogen schieten. Hieronder is ook Ee, waar dit jaar voor de vijftigste keer carbidschieten wordt georganiseerd. De uitreiking van de papieren was tevens de start van de campagne ‘Wie is de BOCK?’ in Dongeradeel. Tientallen gemeenten in Noord-Nederland, waar het carbidschieten een traditie is, doen mee aan de voorlichtingscampagne. ‘Wie is de BOCK?’ is gestart in Drenthe en Groningen en dit jaar voor het eerst ook opgepakt in Fryslân.

Ernstige brandwonden

Ieder jaar zijn er slachtoffers met ernstige brandwonden door het cardbidschieten te betreuren. ‘Het grootste deel van de slachtoffers die wij in het brandwondencentrum zien zijn jongeren, die door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s ernstige brandwonden oplopen’, vertelt chirurg en medisch hoofd Gerard Beerthuizen van Brandwondencentrum Groningen. ‘Met de BOCK-campagne vorig jaar daalde gelukkig het aantal carbidslachtoffers met ernstige brandwonden dat we binnenkregen met ruim de helft. Reden om dit jaar opnieuw aandacht te vragen voor de veiligheid. Want ieder slachtoffer is er één teveel!’ De traditie rondom carbidschieten is zeer streekgebonden. Daarom zijn de flyers dit jaar ook beschikbaar in het Gronings, Fries en Drents.

De tips

De BOCK is op de hoogte van volgende vijf tips:

  • Goede voorbereiding: informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
  • Bescherm jezelf: gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
  • Goed materiaal: gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem, schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten na het ontsteken.
  • Veilig aansteken: ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga er nooit op zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.
  • EHBO: zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Eigen Foto

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button