HoofdnieuwsRegionaal

Vereniging viert jubileum met open boerderijendag

KOLLUM – Op zaterdag 8 september 2012 zetten twaalf boerderijen in Noordoost-Fryslân de deuren open voor publiek. Ze doen dit in het kader van het tienjarige bestaan van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), een koepelorganisatie van zes agrarische natuurverenigingen. Tijdens deze dag is het mogelijk melkrobots aan het werk te zien, kalfjes te aaien, een kaasmakerij te bewonderen, boerengolf te spelen en te bekijken hoe de boeren elzensingels en boomwallen onderhouden.

Op verschillende locaties in Noordoost-Fryslân hangen spandoeken die de open boerderijendag aankondigen. NFW-voorzitter Douwe Hoogland heeft in Ryptsjerk samen met Johnny van Eijden het eerste doek opgehangen. Van Eijden is met zijn kaasboerderij Johanna Hoeve een van de deelnemers aan de open dag. Volgens Hoogland wil de vereniging een breed publiek kennis laten maken met het werk van de boeren in de Noardlike Fryske Wâlden. “Veel kinderen weten bijvoorbeeld niet waar melk vandaan komt of hoe kaas wordt gemaakt. Dat kunnen ze op 8 september van 10.00 tot 16.00 uur op verschillende boerderijen zien.”

Verschillende activiteiten
De jubilerende vereniging vindt het ook belangrijk om mensen te laten weten dat de ruim duizend aangesloten leden aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer doen. “Zij zorgen voor onderhoud van de prachtige elzensingels, dykswallen en pingo’s en geven ruimte aan weidevogels. Dat zullen de boeren ook vertellen tijdens de open dag.” De bedrijven hebben elk een eigen programma en bijzonderheden. Zo is in Harkema de oudste melkgevende koe van Nederland te zien, staan er op een andere boerderij herefordkoeien en doet ook een zorgboerderij mee aan de open dag. Op alle boerderijen zijn boerenproducten te proeven en zijn er verschillende activiteiten voor kinderen. De open boerderijendag wordt gehouden in Damwâld, Feanwâlden, Surhuizum, Harkema, Eastermar (2x), Ryptsjerk, Garyp, Kollum, Westergeest, Drachten en Drachtster Compagnie. Op www.noardlikefryskewalden.nl staat een uitgebreid overzicht van alle deelnemende agrariërs.


Fotobijschrift: Voorzitter Douwe Hoogland van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden met Johnny van Eijden, deelnemer aan de open dag.


 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button