HoofdnieuwsRegionaal

Volop profijt van groene uitdagingen

BUITENPOST – Enthousiast gingen ze in januari van start. Krap een half jaar later stonden de leerlingen van het Lauwers College in Groningen als winnaar van de Energy Challenges op het podium. “Dit is fantastisch, ook voor de bewustwording.”

Bij het project Energy Challenges worden jongeren uitgedaagd om slim met energie om te gaan. En dat deed het groepje van twaalf eerstejaars leerlingen van de locatie Buitenpost van het Lauwers College de voorbije maanden. Op allerhande manieren gingen ze onbevangen en op speelse wijze aan de slag met besparing en duurzaamheid. “Het was geweldig om te zien”, aldus coach en techniekdocent Jelle Hoogterp.

Het project omvatte in totaal een achttal opdrachten en activiteiten. Alle inspanningen die de LC-scholieren pleegden in de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek, resulteerden in de eerste prijs in Noord-Nederland. Zo haalden ze bij de kick-off astronaut en wetenschapper André Kuipers naar Buitenpost voor zijn verhaal over duurzaamheid. De visite van Kuipers leverde een fantastische bijdrage aan het project, zo kregen de leerlingen in Groningen te horen van de deskundige jury.

Het Lauwers College is trots op wat de leerlingen allemaal hebben gepresteerd met de Energy Challenges. De groene uitdagingen door de scholieren sluiten ook naadloos aan bij het duurzame beleid van de school. Sinds de zomer van 2016 beschikt het Lauwers College in Buitenpost over een complete zonne-energiecentrale. Daarnaast heeft de scholengemeenschap geïnvesteerd in een elektrische auto.

Door de Energy Challenges zijn er bovendien zichtbare resultaten geboekt bij het energieverbruik op de vestiging in Buitenpost. “Er is écht bespaard”, stelt Hoogterp. De Energizers – zo worden de leerlingen die aan het project meedoen genoemd – wezen docenten bijvoorbeeld erop om tijdens de pauzes beamers en het licht uit te doen. Ook wierp een warme-truiendag op school de nodige vruchten af.

Bij de leerlingen zelf heeft de deelname aan de Energy Challenges eveneens een gedragsverandering veroorzaakt, zo heeft Hoogterp bespeurd. “Er is sprake van een toenemende bewustwording.” De kinderen geven aan dat ze thuis nu ook vaker het licht uitdoen wanneer ze een ruimte verlaten. “Het is geweldig om zoiets te horen.”

De leerlingen die de eerste prijs bij de Energy Challenges in de wacht sleepten, werden maandag gehuldigd in de zitkuil van het Lauwers College in Buitenpost. Als beloning verdienden ze een trip naar het NEMO Science Museum in Amsterdam. Die reis wordt in oktober of november ondernomen, aldus Hoogterp. “We maken er een mooi ontspannend dagje van.”

Het Lauwers College gaat ook volgend jaar weer meedoen aan de Energy Challenges. De pilot van dit keer zal een bredere opzet krijgen, kijkt Hoogterp vooruit. Hij heeft er nu al zin in om samen met de leerlingen allerhande uitdagingen aan te gaan voor meer duurzaamheid. “Dit project kent alleen maar winnaars. Het is prachtig om daarmee aan de slag te mogen.”

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button