HoofdnieuwsSport

VV Kollum hervat de competitie met een monsterscore tegen Niekerk

NIEKERK – Het is altijd afwachten hoe je als ploeg na de winterstop de draad weer gaat oppakken. Kollum liet er zaterdag geen onduidelijkheid over bestaan. Met een klinkende 1-9 werd de ploeg uit Niekerk met name in de eerste helft volledig van het veld gespeeld. Na een ruststand van 0-7 was het voor de gastheren zaak om te voorkomen dat het met dubbele cijfers zou worden afgedroogd. Dit lukte ternauwernood, daar de teller voor de Kollumers wonderwel op de negen bleef steken.

Nadat scheidsrechter Wenting de wedstrijd in gang had gezet was het Kollum dat de tegenstander meteen onder druk zette. Met snel combinatiespel was het eenrichtingsverkeer wat de klok sloeg. Niekerk was niet bij machte om de aanvalsdrang van de gasten te stuiten. Al in de 10e minuut was het raak voor de Kollumers. Na een prima opgezette aanval over de goed functionerende rechterkant met Randy van Malsen en Sander Gietema, was het laatstgenoemde die de bal de zestien inbracht. De eerste poging van Joop Pijnacker werd nog door Keeper Ottens verwerkt, maar de rebound van Benjamin Zondervan was hem te machtig. 0-1. Nog geen minuut later probeerde de goed spelende Arne Jan de Boer het van zo’n kleine veertig meter, wat toch wel een beetje overmoedig leek. Later zou blijken dat De Boer al iets moois in gedachten had toen hij eerder op de dag aan de pannenkoeken zat. Na twintig minuten spelen, waarbij Niekerk er absoluut niet aan te pas kwam, was het opnieuw Arne Jan de Boer die aanlegde. Zijn schot werd gekeerd door Keeper Ottens en naar de zijkant verwerkt. Gerard van Zonneveld was er als de kippen bij om hier nog wat van te maken, maar werd door keeper Ottens onreglementair naar de mat gewerkt, waardoor scheidsrechter Wenting niet anders kon dan de bal op de stip te leggen. Een koud kunstje voor Ruben Merkus, die dit buitenkansje resoluut benutte, 0-2.

Nadat Niekerk na 22 minuten spelen ook nog met tien man verder moest (direct rood na een charge van achter op Joop Pijnacker) leek het voor Niekerk een nog lastiger middag te worden. De achterhoede van Niekerk onder leiding van Jelmer Kijf had de handen vol om de gelederen gesloten te houden, wat vaak ook niet lukte. Twee minuten na de gegeven rode kaart was het al 0-3. Wederom na een aanval over rechts belandde de bal in de kluts via Joop Pijnacker bij Marinus Hoekstra, die gedecideerd afrondde. Niekerk probeerde om hier nog iets tegenover te stellen, echter de linies bij de Kollumers sloten goed aan, waardoor het sporadisch balbezit van de gastheren meestal niet lang duurde. Vijf minuten na de 0-3 was het wederom raak. Een voorzet vanaf rechts door Gerard van Zonneveld werd door keeper Ottens in de voeten van Randy van Malsen gebokst, die niet twijfelde en beheerst de 0-4 aantekende. Wie dacht dat de mannen van Ron de Boer en Berry Nieuwenhuis het nu wel iets rustiger aan zouden doen, had het mis. Het baltempo bleef hoog en de drang naar voren onverminderd groot.

Na een half uur spelen werd een afgemeten voorzet van Randy van Malsen door Joop Pijnacker op de geheel vrijstaande spits Gerard van Zonneveld afgelegd. Zijn kopbal werd perfect in de bovenhoek geplaats. Dit doelpunt werd echter wegens buitenspel afgekeurd. Achteraf opvallend was dat dit de enige keer zou zijn dat topschutter Van Zonneveld het net zou vinden. Even later was het de beurt aan Arne Jan de Boer om hetgeen waarvan hij eerder droomde werkelijkheid te laten worden. Een fantastische pegel van 30 meter verdween onhoudbaar voor keeper Ottens in de kruising. 0-5.

Een dik half uur gespeeld en een 0-5 op het scorebord. Het talrijke trouwe Kollumer publiek langs de kant werd verwend en de vraag was waar dit zou eindigen. De spelers waren in ieder geval nog niet van plan om het hierbij te laten. Net voor de rust zouden er nog een tweetal doelpunten op het scorebord bij komen. De 0-6 kwam wederom van de voet van Arne Jan de Boer. Opnieuw een schot vanuit de tweede lijn, waarbij de doelverdediger aan de grond genageld bleef. Het leer verdween in de rechter onderhoek. Nadat er in de Niekerker defensie ongelukkig hands werd gemaakt, werd door de toegekende strafschop de ruststand via Joop Pijnacker op 0-7 gezet.

In de pauze werd er door het Kollumer publiek druk gespeculeerd over de hoogte van de uiteindelijke uitslag. De dubbele cijfers zouden toch zeker gehaald moeten worden.

De tweede helft was exact één minuut oud en het was alweer bijna raak. De inzet van Benjamin Zondervan, na een strakke corner van Ruben Merkus, werd van de lijn gehaald. Nog geen vijf minuten later was het wel raak voor Benjamin Zondervan. Vanaf een meter of twintig werd snoeihard raak geschoten. 0-8. Iedereen was er nu zeker van dat de dubbele cijfers gehaald gingen worden. Dit ging echter niet gebeuren, ondanks een handvol kansen van onder andere Gerard van Zonneveld, Marinus Hoekstra en later invaller Robert Lietmeijer. Het spel werd er gaandeweg de tweede helft niet beter op. Door ineens een drietal spelers te vervangen door Robert Lietmeijer, Jesper Spijkstra en Roman Doelkamid trachtte de Kollumer staf het team een nieuwe impuls te geven. Niekerk was echter niet van plan om verder mee te werken aan het feestje van de Kollumers. Het werd zowaar nog 1-8 in de 68e minuut, nadat een vrije trap aan de linkerzijde van het veld ineens via de binnenkant van de paal binnenviel. Trainer De Boer was not amused en maande zijn spelers om een tandje bij te zetten. De laatste tien minuten was het Kollum wat via kansen van met name Marinus Hoekstra verzuimde om nog verder uit te lopen. Na 83 minuten gespeeld te hebben was het dan toch weer even genieten voor de Kollumer aanhang. Een strakke pass van Ruben Merkus op Randy van Malsen werd door laatstgenoemde prima afgeleverd bij Marinus Hoekstra. Deze haalde verwoestend, via een halfvolley, uit. 1-9. Het laatste wapenfeit kwam van de kant van de mannen uit Niekerk. Johan Vonk toonde nog even zijn kunsten, nadat de organisatie in de Kollumer defensie onder leiding van de goed spelende Ruben Merkus en Henco Bijlsma even zoek was. Een klinkende 1-9 overwinning was het eindresultaat deze middag.

Volgende week staat de thuiswedstrijd, op sportpark Baensein, tegen Ropta Boys op de rol.

Verslag: Ludzer de Boer en foto’s: Bert Wijma