HoofdnieuwsSport

VV Kollum legt vv Nijland over de knie

KOLLUM – Ondanks het miezerige weer was het weer genieten voor de Kollumer supporters op sportpark Baensein. VV Nijland mag dan de lantaarndrager zijn in de 2e klasse i, in de voorgaande weken wist de ploeg van trainer Lykle Bleekveld het een aantal topploegen in 2i met hun verdedigende speelstijl erg moeilijk te maken. Maar vv Kollum liet na een mindere periode weer eens zien wat het in huis heeft. Met over de hele wedstrijd zo’n 80% balbezit, goede spelhervattingen, goed voetbal, de wil om te winnen en zorgvuldigheid in de eindpassing werd vv Nijland volledig overklast.

Na zijn prima invalbeurt in de wedstrijd tegen sv Marum vorige week had Sjoerd Mulder zijn 1e basisplek van deze competitiereeks verdiend. Het moet gezegd, Mulder beschaamde het vertrouwen van de trainer niet en speelde een puike wedstrijd. Gelet op de speelstijl van Nijland startte trainer Ron de Boer van vv Kollum met een 3-5-2 opstelling. Vanaf de 1e minuut bleek dat vv Kollum oppermachtig was en dat vv Nijland niks in te brengen had. Het spaarzame balbezit van vv Nijland leidde tot niks omdat het middenveld volledig in handen was van de Kollumers, de verdediging de opbouw goed verzorgde en de voorhoede ook bij balverlies meteen goed omschakelde. In de 4e minuut was het de hardwerkende Gerard van Zonneveld die het 1e schot op de goal van Nijland-keeper Ruerd Bakker lostte. Deze knal wist Bakker nog te keren, maar in de 17e minuut kon hij een vrije trap van Pieter Henstra vanaf zo’n 35 meter niet onder controle krijgen zodat Thieme Brandsma van dichtbij de 1-0 kon binnen tikken. Een paar minuten later wederom een vrije trap voor vv Kollum. Deze keer vanaf zo’n 25 meter. Joop Pijnacker schoot de bal rechtstreeks onhoudbaar tegen de touwen. De 3-0 ontstond na een mooie aanval via Sjoerd Mulder en Joop Pijnacker. Het eindstation was deze keer Randy van Malsen die beheerst afrondde. En 7 minuten voor het rustsignaal mocht Pieter Henstra met zijn linker voet weer aanleggen bij een vrije trap, deze keer op randje 16-meter. Met een mooie krul werd de 6-mans muur omzeild en verdween de bal onhoudbaar achter keeper Bakker. Een goede eerste helft kon derhalve met een 4-0 voorsprong worden afgesloten.

De tweede helft begon veelbelovend. Al in de 46e minuut speelde Johan Schat door het midden Joop Pijnacker aan. Laatstgenoemde draaide mooi bij zijn tegenstander weg, creëerde zo ruimte voor zichzelf, behield het overzicht en verschalkte de keeper van Nijland met een prachtige stiftbal.  De moed zakte Nijland na de 5-0 uiteraard volledig in de schoenen. Het veld werd zwaarder door de regenval en het voetbal werd logischerwijs steeds minder. In de 56e minuut werd Benjamin Zondervan gebracht voor Sander Gietema. Kollum bleef oppermachtig voetballen en de frustratie bij Nijland begon toe te nemen. Een rode kaart voor Siard Luinenburg in de 68e minuut hielp Nijland natuurlijk niet om de schade beperkt te houden. Na 72 minuten mochten Roman Doelkamid en Wiebe Postma invallen voor Randy van Malsen en Johan Schat. Twee minuten na de dubbele wissel maakte Joop Pijnacker zijn derde van de middag met een kopbal. Het slotakkoord was voor Benjamin Zondervan die in de 78e minuut de 7-0 binnenschopte op een voor hem karakteristieke wijze. De inmiddels steenkoude Auke Hoekstra moest in de 88e minuut eigenlijk voor het eerst in de hele wedstrijd in actie komen. Zijn prima redding op het schot van Nico Pieter Bonnema pastte gelukkig geheel in de stijl van deze wedstrijd waarin alle Kollumers een dikke voldoende haalden.

Volgende week wacht een uitwedstrijd in en tegen Hardegarijp. Dat beloofd een spannende strijd te worden omdat ook Hardegarijp een negatieve reeks wist te doorbreken door met 0-1 van it Fean’58 te winnen.