HoofdnieuwsSport

VV Kollum promoveert naar de 2e klasse

HARKEMA – In de finale van de nacompetitie wist vv Kollum in een boeiende strijd tegen vv Rijperkerk promotie af te dwingen. Na de degradatie in 2015 zien we de oranjehemden in het seizoen 2019/2020 daarom weer terug in de 2e klasse. Na de 0-3 eindstand waren de ruim 1300 toeschouwers het met elkaar eens dat vv Kollum de verdiende winnaar van de wedstrijd was.Vlak voor aanvang van de wedstrijd brak het zonnetje door op de groengele kant van sportpark De Bosk. De sfeeracties van beide ploegen, de line-up, het fantastisch geprepareerde veld van Harkema Opeinde en natuurlijk het massaal opgekomen publiek zorgden voor een geweldige ambiance.

Voor Rijperkerk was de doelstelling voor aanvang van het seizoen handhaving in de 3e klasse. Het spelen van deze finale was na een zeer bewogen seizoen voor hen een prestatie op zich, mede ook door het uitschakelen van de torenhoge favoriet uit 3a Heerenveense Boys. Vv Kollum had als doelstelling om te promoveren naar de tweede klasse en had nog in het achterhoofd de vorig jaar verloren finale in en tegen Veenwouden. Het begin van de wedstrijd was daardoor vooral aan Kollum-zijde enigszins nerveus. Het eerste gevaar kwam in de 4e minuut van Rijperkerk, maar het schot na een afgeslagen corner verdween over de achterlijn. In de 7e minuut kon Mark Hendriks via randje buitenspel alleen het strafschopgebied van Kollum-keeper Auke Hoekstra binnenlopen, maar laatstgenoemde is niet bang. Hij kwam goed zijn goal uit, wierp zich voor de bal en raakte daarbij Hendriks. Van een penalty was echter geen sprake volgens de uitstekend leidende scheidsrechter Huizinga. Na een kwartier spelen begon vv Kollum wat grip op de wedstrijd te krijgen en wat nauwkeuriger te voetballen. Wiebe Postma had in deze fase een belangrijke rol en nam als een echte aanvoerder zijn team op sleeptouw. Het steeds hoog druk zetten van Kollum resulteerde in de 22e minuut voor een terugspeelbal van Diederik Andringa op keeper Redmer Jorna vanaf Kollum-helft. Deze terugspeelbal verdween rakelings naast de goal en veroorzaakte dus een corner welke door Marinus Hoekstra werd binnen gekopt.  Wie dacht dat dit het eerste en laatste cadeautje van deze wedstrijd zou zijn kwam bedrogen uit. Want in de 24e minuut werd de volledig vrijstaande Joop Pijnacker vanaf de zijkant aangespeeld door Marinus Hoekstra. Pijnacker kreeg alle tijd om een hoek uit te zoeken en uit te halen. Zo’n kans hoef je hem niet te geven. Zijn droge knal verdween  dus in de hoek van de goal en daarmee stond er een 0-2 stand op het scorebord. Rijperkerk was even van slag na deze domper en Kollum begon steeds beter te voetballen. In de 27e minuut was het bijna 0-3. Na goed combineren op het middenveld en een strakke pass van de opvallend goed spelende Ruben Merkus schoot Marinus Hoekstra echter in het zijnet. Hierna pakte Rijperkerk de draad weer op en volgde een fase waarin keeper Hoekstra van Kollum zijn ploeg behoedde voor tegengoals. In de 28e minuut schoot Mark Hendriks vanuit de draai via de lat over. In de 31e minuut wederom een gevaarlijk schot, deze keer van Guido Bloemsma. Maar keeper Auke Hoekstra, die uitgroeide tot man of the match, wist de bal uit de uiterste benedenhoek te tikken. De indraaiende corner die hierop volgde ranselde hij met een uiterste krachtsinspanning onder de lat vandaan. Hij kwam hierdoor hard in botsing met de paal. Dat zal geen pretje geweest zijn want Hoekstra was een paar weken geleden van een zolder afgevallen en had daarbij enkele ribben gekneusd. Nadat hij was opgelapt ontstond er weer evenwicht op het veld en werden er aan beide kanten nog enkele kansen gecreëerd die door slecht uitspelen of onnauwkeurigheid om zeep werden geholpen.

In de tweede helft werden de eerste speldenprikjes door vv Rijperkerk uitgedeeld, maar het was steeds weer Auke Hoekstra die in de weg stond. Vanaf de 54e minuut nam vv Kollum het heft in handen en domineerde de wedstrijd. Kans op kans werd gecreëerd, maar het was of een speler van Rijperkerk die zich voor een schot wierp of het was de ook uitstekend keepende Jorna die zijn goal schoonhield. Even werd de verder sportieve strijd iets grimmiger toen Rinze Scholte een harde overtreding maakte op Thieme Brandsma en een gele kaart kreeg voorgeschoteld. De reactie kwam van Johan Schat met een harde tackle op Tijn Dijksma, de tweede gele kaart in de wedstrijd dus. Rijperkerk probeerde met man en macht het tij te keren en wist toch weer enkele kansen te creëren. Maar ze vonden steeds weer die dekselse Auke Hoekstra op hun pad. In de 70e minuut viel Benjamin Zondervan in voor de moegestreden Marinus Hoekstra. Zijn eerste balcontact was bijna de 0-3, maar buitenspel verhinderde dit. Vanaf dit moment ontstonden er weer vele kansen aan Kollum-zijde. Het leek wel even prijsschieten. De aanvallen volgden elkaar in enorm hoog tempo op, zodanig dat de correct vlaggende grensrechter het amper kon bijhouden. In de 89e minuut dan eindelijk de genadeklap doordat Benjamin Zondervan één van zijn vele uitbraken wist te verzilveren. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Huizinga waren de bloemen en de felicitaties voor vv Kollum en ontstond er uiteraard een feestje op het veld. Trainer Ron de Boer was na afloop een tevreden man: “Deze groep en deze verenging is toe aan een volgende stap. Het zal ons niet aan komen waaien in de 2e klasse en we zullen zeker in bepaalde opzichten nog moeten groeien om ons volgend seizoen te handhaven, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ons dat gaat lukken!”