HoofdnieuwsRegionaal

VV Kollum start met plaatsen zonnepanelen

KOLLUM -VV Kollum is een project gestart om uiteindelijk de energiekosten tot nihil te reduceren. De eerste fase van dit project behelst de plaatsing van 104 zonnepanelen. Hierdoor zal de rekening voor de stroomkosten beperkt worden tot de aansluitkosten. In de volgende fases van het project wil de vereniging maatregelen nemen om helemaal energieneutraal te worden. In de afgelopen jaren heeft vv Kollum al duurzaamheidsinvesteringen in haar gebouw gedaan met eigen middelen en een aangegane lening. Het plaatsen van de 104 zonnepanelen is mogelijk gemaakt door diverse subsidies. Naast een bijdrage van de “eigen” club van 100 zijn er bijdrages ontvangen vanuit het Rijk (de zogenaamde RVO-subsidie), de provincie (het Iepen Mienskipsfûns), het leefbaarheidsfonds van de gemeente Kollumerland, de Femme van der Schaaf Stichting en de Rabobank Drachten Friesland Oost. Waar vv Kollum door deelname aan de clubkas actie van de Rabobank al een bedrag van € 655,00 had gekregen werd er van deze bank ook een bijdrage van € 2.500,00 ontvangen vanuit het Fonds Coöperatief Dividend. Dit Fonds Coöperatief Dividend van Rabobank Drachten Friesland Oost is er voor lokale maatschappelijke initiatieven die de leefbaarheid in de omgeving vergroten. Leden van de ledenraad van de bank beslissen over de aanvragen. Het Fonds Coöperatief Dividend is een vorm van dividend waarmee een deel van de nettowinst van de bank ter beschikking wordt gesteld aan veelal maatschappelijke doelen. De duurzaamheidsmaatregelen van vv Kollum beantwoorden volledig aan de doelstellingen van dit fonds.

Voor de volgende fases van het project zal vv Kollum ook een beroep doen op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van onze leden middels een obligatie-lening. Daarnaast willen we onze eigen sponsoren benaderen om een alliantie te smeden op het terrein van duurzaamheidsmaatregelen. Op deze wijze kunnen we installatiebedrijven samenbrengen met zzp’ers uit de bouw en uit de advieswereld. Deze alliantie kan gebruik maken van elkaars expertise, van elkaar leren en hun diensten mede nav ons project gezamenlijk aanbieden aan andere (samenwerkende) sportverenigingen, maar ook aan particulieren in onze regio. Zo verbinden we duurzaamheidsmaatregelen met initiatieven in de lokale economie met samenwerkende verenigingen.

Mw. Tiny Dijkstra van de Rabobank overhandigt symbolisch de bijdrage van het Fonds Coöperatief Dividend aan voorzitter Bauke Schat van vv Kollum.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button