VV Kollum stelt teleur in wedstrijd tegen sc Stiens

KOLLUM – De weersomstandigheden waren prima, het veld was prima, de line-up was keurig verzorgd door de D3 pupillen van vv Kollum en het trouwe thuispubliek was weer ruimschoots aanwezig om na de verfrissende wedstrijd van vorige week weer een aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld te krijgen.De Kollumer hoofdmacht had met ziekte en vakantie te kampen (gehad) en daardoor moesten er enkele wijzigingen worden doorgevoerd in de basisopstelling. Al snel bleek dat Kollum niet dezelfde strijdlust als in de wedstrijd tegen Grijpskerk kon leveren. Stiens kon vanaf het middenveld vrijuit met passes strooien en na 5 minuten leidde dat tot een eerste grote kans. Johan Vonk kon nog redden, maar toen al was duidelijk dat dit uitstel van executie betekende. Met name over de linkerflank was sc Stiens met Almer Hietkamp levensgevaarlijk. De viermansverdediging van Kollum had geen antwoord op de snelheid van Hietkamp. In de 11e minuut werd laatstgenoemde onreglementair afgestopt in het strafschopgebied zodat een penalty en dus de 0-1 stand het gevolg was.

Het was eenrichtingsverkeer richting keeper Vonk en in de 16e minuut werd alle vv Kollum hoop voor zover die er nog was de grond in geboord. Na een corner vanaf de linkerkant ontstond een scrimmage binnen de 16 van waaruit Hilbrand Klijnstra ongehinderd binnen kon schieten. Het gevaar bleef met name vanaf de linkerkant komen en dat leverde Stiens naast de nodige kansen ook de nodige corners op. In de 23e minuut schoot Jordy Weykamp snoeihard op de lat na zo’n afgeslagen corner. In de 33e minuut werd de eerste wissel voor vv Kollum doorgevoerd. Uiteraard was deze wissel bedoeld om het gevaar van Almer Hietkamp wat in te dammen. De nog niet geheel fitte Sake de Haan kwam voor Johannes van der Ploeg, waardoor Wiebe Postma zijn plekje op de rechtsachter weer kon innemen. Naar later bleek stond er geen maat op Hietkamp, want ook deze wissel had niet het gewenste effect. Sterker nog, een dikke minuut na de wissel kopte Hilbrand Klijnstra uit een corner keihard op de lat. De bal die terug het veld in kaatste kon vervolgens ongehinderd worden binnengekopt door Doeke van der Ploeg en de 0-3 was een feit. Pas in de 40e minuut vuurde Kollum een (onbetekenend) schot af op de keeper van Stiens, en even daarna had Gerard van Zonneveld een kans om de 1-3 aan te tekenen. Het lukte niet en er werd dus met een 0-3 stand gerust.

Na de pauze werd bij Kollum a-junior Arjen Bies ingebracht voor Arne Jan de Boer. Arjen maakte een zeer verdienstelijk debuut in de hoofdmacht van vv Kollum. Waarschijnlijk is er in de kleedbox ook duidelijke taal gesproken door het trainersduo van vv Kollum, want de beginfase van de tweede helft zag het publiek weer even het vv Kollum van vorige week tegen Grijpskerk . Stiens was hierdoor even de weg kwijt en kon moeilijk onder de druk van Kollum uitvoetballen. In de 53e minuut was het de goedspelende Ruben Merkus die met een mooie steekpass Gerard van Zonneveld aanspeelde waarna laatstgenoemde de 1-3 op het scorebord zette. Even was er hoop bij het Kollumer publiek, maar het thuisteam bleek niet in staat door te pakken en de tegenstander figuurlijk bij de strot te pakken.

Tussen de 60ste en de 70ste minuut werden er nog enkele wissels doorgevoerd aan zowel Stiens – als Kollum zijde. Bij vv Kollum werd Jelle Schat ingebracht voor Jesper Spijkstra, Bij Stiens Jorrit Bergsma voor Hilbrand Klijnstra en Willem Wijma voor Gerbrand Sinnema.

Na zo’n 20 minuten in de tweede helft zakte Kollum weer af en nam Stiens het heft weer in handen. Het was aan het goede keeperswerk van Johan Vonk te danken dat de score aan Stiens-zijde niet verder werd opgevoerd. In de 85e minuut verving Hielke Rijpstra nog middenvelder Ewoud Bergsma, en in de 87e minuut bekroonde Almer Hietkamp zijn goede wedstrijd door de eindstand 1-4 op het scorebord te zetten.

Volgende week spelen de oranjehemden een belangrijke uitwedstrijd tegen Rottevalle. We hopen dan weer een vv Kollum te zien dat met passie en strijd de punten mee naar Kollum neemt.

Verslag: Bauke Schat  en foto’s  RoelBergsma fotografie