VV Kollum – ‘t Fean 58 kent geen winnaar

KOLLUM – Op sportpark Baensein werd afgelopen zaterdag het inhaalduel VV Kollum – ‘t Fean gespeeld. Nadat de thuisclub tot tweemaal toe op voorsprong was gekomen, kwamen de gasten beide keren weer langszij. De uiteindelijke 2-2 eindstand was, gezien het vertoonde spel en de kansenverhouding, één waar een ieder, die getuige was van het treffen, mee kon leven.

Na het geslaagde trainingskamp vorige week in Torremolinos moest nu blijken of na een drietal nederlagen op rij weer eens een overwinning kon worden bijgeschreven. In de eerste fase van de wedstrijd gebeurde er vrij weinig en leek het erop dat het dekentje van de winterslaap bij beide teams nog niet was afgeworpen. Totdat na zeven minuten spelen daar vanuit het niets Thieme Brandsma door Joop Pijnacker vrij voor doelman Van der Meer werd gezet. Deze werd omspeeld maar Brandsma was niet in staat om de bal binnen de palen te werken. Gaandeweg de wedstrijd zou blijken dat beide teams qua veldspel redelijk aan elkaar gewaagd zouden zijn, maar dat de thuisclub vooral vanuit de combinatie kansen kon creëren en dat de blauwhemden met name gevaarlijk werden uit de vele spelhervattingen. Dit bleek ook na een kleine tien minuten spelen toen aan de linkerzijde van het veld Erwin Vos een vrije trap mocht nemen. Doordat er veel beweging bij de voorwaartsen van ‘t Fean was, bleek dit moeilijk te verdedigen voor de Kollumers. Jens Hamstra kwam dan ook behoorlijk vrij te staan en had de bal voor het inkoppen. Auke Hoekstra voorkwam echter op knappe wijze een vroege achterstand voor de thuisclub. Het spel golfde op en neer en dat bleef eigenlijk de gehele wedstrijd zo.

Kansjes van Harm Vrij en Edwin Notebomer misten de juiste richting en aan de andere kant was Joop Pijnacker dichtbij, hij zag zijn inzet vanuit de draai net over de deklat in de ballenvanger verdwijnen. Tot na een half uur daar dan wederom Pijnacker gevaarlijk de zestien inkwam. Een prima opgezette aanval van Arne Jan de Boer, Johan Schat en uiteindelijk een bekeken wippertje van Joop Pijnacker in de lange hoek liet doelman Van der Meer kansloos. Nog geen twee minuten later leken de gasten de stand alweer in evenwicht te brengen, toen Wiebe Postma door Johan Schat in de problemen werd gebracht en balverlies leed. Erwin Vos had hierdoor een vrije doorgang naar het Kollumer doel. Een uiterste poging, in de vorm van een sliding, van de goed spelende Pieter Henstra voorkwam dat Vos kon afdrukken. Toch zou Kollum de tegentreffer, die al even in de lucht hing, nog voor de rust moeten incasseren. Het niet kordaat optreden van de Kollumer defensie stelde Harm Vrij in staat om doelman Auke Hoekstra de gang naar het net te laten maken. Meteen na de gelijkmaker was het scheidsrechter Noppers die een einde maakte aan de eerste helft en beide teams naar de kleedkamer dirigeerde. Een forse domper voor de Kollumers die wel even verwerkt moest worden tijdens de thee.

Kollum startte de tweede helft voortvarend. Vrijwel meteen na de aftrap was het Wiebe Postma die een waarschuwingsschot loste. De Feanster goalie raakte hier nog niet van onder de indruk. Een minuut later moest de sluitpost wel toezien hoe de bal voor hem onbereikbaar in het doel verdween . Een goede combinatie tussen Sander Gietema en Arne Jan de Boer zorgde er mede voor dat Gerard van Zonneveld in stelling werd gebracht. Vrijstaand bij de tweede paal schoof de spits de bal tegendraads het Feanster doel in, 2-1. Kollum had in deze fase door moeten drukken, maar onder andere Jasper Sietzema en ook Ruben Merkus waren net niet in staat om doeltreffend af te ronden om zo verder afstand te nemen van de gasten. Aan de andere kant bleef het oppassen bij met name, zoals eerder vemeld, de spelhervattingen als ook de snelheid in de omschakeling. Een spelhervatting was het ook die de 2-2 op het scorebord toverde, namelijk een strafschop. Even daarvoor werd Jens Hamstra in de zestien licht in de rug gelopen door Pieter Henstra. Voor scheidsrechter Noppers, die boven op de situatie stond, was dit voldoende om een strafschop toe te kennen.

Het was vervolgens voor Hamstra een koud kunstje om Hoekstra de verkeerde hoek in te sturen. Toch had Kollum even later weer op voorsprong moeten komen, toen Edwin Notebomer van de gasten in de fout ging en Joop Pijnacker alleen voor doelman Jelmer van der Meer niet bij machte was om te scoren. In de laatste fase van de tweede helft waren er aan beide kanten nog de nodige mogelijkheden om de winst te pakken, waarbij de grootste kans voor de Kollumers was. In de dying seconds was het Thieme Brandsma die, na een vloeiende aanval van de Oranje voorwaartsen, verzuimde om af te ronden. De winnende treffer, voor wie dan ook, bleef uit, zodat beide teams genoegen moesten nemen met een overigens verdiend punt. Volgende week wacht wederom een thuiswedstrijd en wel tegen Be Quick Dokkum.