HoofdnieuwsSport

VV Kollum weet FC Burgum niet te verrassen

BURGUM – Na de zege van afgelopen week op Hardegarijp wachtte op sportpark Koningsland een lastig karwei tegen titelkandidaat FC Burgum. Na een behoorlijke eerste helft van de Kollumers, waarbij de stand in evenwicht was, moest gaandeweg de tweede helft toch het hoofd worden gebogen en was de uiteindelijke 3-1 nederlaag verdiend te noemen.

Voor de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen in verband met het overlijden van Rienk Waaksma, de voorzitter van sc Kootstertille. Vanaf het eerste fluitsignaal werd er door Kollum met overtuiging gestreden voor elke meter, waardoor het de tegenstander aan ruimte en dus tijd ontbrak om in het spel te komen. In de beginfase waren het dan ook de bezoekers die enkele malen gevaarlijk doorkwamen. Al in de tweede minuut stoomde Benjamin Zondervan vanaf het middenveld op en leverde vanaf de zestien de eerste doelpoging af. Deze miste echter de nodige vaart en behoorlijk wat richting. In balbezit was het echter ook zaak om geconcentreerd en secuur te blijven, hetgeen na zes minuten even niet het geval was. Een risicovolle breedtepass van Sander Gietema werd op het middenveld onderschept en enkele seconden later moest doelman Auke Hoekstra hierdoor handelend optreden om niet tegen een vroege achterstand aan te kijken. Kollum bleef vervolgens scherp en alert, wat binnen tien minuten de 0-1 voorsprong opleverde. De goed spelende Jasper Sietzema stuurde Benjamin Zondervan met een prima steekpass de diepte in. Doelman Arjen Tolman schatte de situatie niet goed in en was te laat ter plaatse. Zondervan werd getorpedeerd door de doelman, waarna beiden geblesseerd het veld moesten verlaten.Doelman Tolman per brancard en even later Zondervan op eigen resterende kracht; hij werd vervangen door Robert Lietmeyer. Wat resteerde was een terechte strafschop, toegekend door de goed leidende scheidsrechter Brinkkemper. Aan invaller doelman Patrick van der Velde de schone taak om Ruben Merkus van het scoren af te houden. Gedecideerd stuurde Merkus de doelman de verkeerde hoek in en was de welkome voorsprong daar. FC Burgum had in het restant van de eerste helft veelal de bal maar kon weinig echt gevaar stichtten voor het Kollumer doel, omdat de gasten de ruimtes klein hielden en scherp in de duels waren. Het dichtstbij was Justus Boomsma na 25 minuten, die een voet- dan wel teenlengte te kort kwam na een voorzet vanaf rechts door de gevaarlijke Harmen Vlietstra. Toch was het Boomsma die na een half uur spelen de gelijkmaker voor zijn rekening nam. Er werd even slap verdedigd aan Kollumer zijde, waardoor Boomsma gemakkelijk kon wegdraaien en doelman Hoekstra bekeken het nakijken gaf. 1-1. Net voor de rust was het zowel FC Burgum als ook VV Kollum die nog een aantal kansen kregen om met een voorsprong de kleedkamer op te zoeken. Voor de Burgumers was het twee keer Boomsma die te hoog mikte. Aan de andere kant was Jasper Sietzema bijna succesvol, maar hij zag zijn inzet in het zijnet verdwijnen. Ook Arne Jan de Boer had nog de kans na een knappe solo van Thieme Brandsma. Zijn schot met de linker miste het nodige venijn, en was dus geen probleem voor doelman Van der Velde, waardoor beide ploegen met een gelijke stand gingen rusten.

De tweede helft werd gestart met Marinus Hoekstra voor de geblesseerd achtergebleven invaller Robert Lietmeyer. Al snel werd duidelijk dat Kollum aanvallend weinig tot niets meer kon uitrichtten. Door het uitvallen van Benjamin Zondervan in de eerste helft en de deze middag afwezige Gerard van Zonneveld, ontbeerde het de Kollumers voorin aan snelheid wat de Burgumer defensie, die enkele keer, vanuit de omschakeling wellicht nog in de problemen had kunnen brengen. Gaandeweg de tweede helft vloeiden de krachten van de Kollumers weg en kon de voorsprong voor de thuisploeg dan ook niet uitblijven. De ruimtes werden groter en men kon dus moeilijker in de duels komen. De druk van de Burgumers nam toe, waarbij van zowel de rechter als de linkerflank veel dreiging uitging. Aanvaller Vlietstra bleef een plaag voor de Kollumer defensie, maar met name de kansen die hij kreeg gingen of voorlangs, danwel over het doel van keeper Hoekstra. Alle zeilen moesten worden bijgezet door de equipe van Ron de Boer om toch nog een puntje mee te nemen naar Kollum. Laatste man Pieter Henstra speelde hierbij soms met vuur en leek na een dik uur spelen over de grens van het toelaatbare te gaan door op de rand van de zestien een forse tackle van achter in te zetten. Gelukkig voor de Kollumers liet scheidsrechter Brinkkemper het bij een gele kaart. Ook aan de kant van FC Burgum werd alles uit de kast gehaald om de verdiende voorsprong op het scorebord tot uiting te brengen. Verdedigende middenvelder Johan Schat werd nog ingebracht voor de meer aanvallend ingestelde Randy van Malsen, om het middenveld te ondersteunen in de verdedigende taken. Het mocht niet baten, want in de 76e minuut moest Kollum toch de tegentreffer incasseren. Een voorzet vanaf de linkerkant werd niet geblokt waardoor de aan de aandacht ontsnapte Yorn Sikkenk, geheel vrijstaand, de terechte 2-1 buiten bereik van doelman Hoekstra binnen kon koppen. Dit was de nekslag voor de Kollumers.

Een ferme uithaal van Merijn Feenstra, enkele minuten later, werd door Hoekstra nog vakkundig met de voeten uit het doel gehouden. Op de uiteindelijke 3-1 moest Hoekstra het antwoord schuldig blijven. Deze werd kort voor tijd op fraaie wijze door Fedde D. Kingma achter Hoekstra gekruld. Een verdiende overwinning voor de ploeg uit Burgum, waarbij gesteld moet worden dat het grootste deel van de eerste helft voor de VV Kollum voldoende basis geeft om de komende week met vertrouwen naar de volgende wedstrijd toe te werken.