VV Kollum zet zegereeks voort tegen VV VIOD

DRIEZUM – Onder invloed van een behoorlijke (zuid)westenwind kon ook VV VIOD uit Driezum de zegereeks van de VV Kollum geen halt toeroepen. In de eerste helft hadden de gastheren nog de nodige kansen, de tweede helft was Kollum de betere ploeg en zegevierde uiteindelijk, door drie treffers van Gerard van Zonneveld, met 1-3.

Eerste helft

Na een minuut stilte in verband met het overlijden van VIOD clubman Iebe Soepboer, werd even na half drie de wedstrijd in gang gezet door scheidsrechter Van Duinen. Kollum trachtte meteen druk te zetten op de ploeg uit Driezum, wat niet echt tot onrust leidde in de Driezumer defensie. VIOD stond compact, gaf weinig ruimte weg en kon in de omschakeling meermalen gevaarlijk doorkomen. Met name rechtsbuiten Van der Valk van de gastheren was een plaag voor de Kollumer achterhoede. Zijn snelheid en acties zorgden al in de 3e minuut voor een gevaarlijke situatie in de Kollumer zestien. Erik van der Veen was echter niet scherp genoeg om het goede werk van Van der Valk te verzilveren. Kollum was gewaarschuwd. Het spelbeeld was dat van een Kollum met veel balbezit en de gastheren die loerden op de counter. Kollum speelde met name in het eerste half uur slordig, en er werd teveel de lange bal gehanteerd, wat niet echt verstandig was met een behoorlijke rugwind. Men kwam dan ook in het eerste half uur niet toe aan het creëren van uitgespeelde kansen . Enkele schoten uit de tweede lijn van Benjamin Zondervan, Ruben Merkus en Marinus Hoekstra die de juiste richting misten, waren het enige wat geproduceerd kon worden.

Het waren de mannen uit Driezum die het meest gevaarlijk in de omschakeling waren. Na een kwartier spelen was Erik van der Veen dichtbij. Een van de vele corners werd door eerdergenoemde net over het doel van Andries Dijkstra geschoten. Nog geen drie minuten later was het Van der Valk die, na aangeven van Hein Visser recht in de handen van Dijkstra kopte, wederom uit een corner. Kollum kreeg in die fase veel ruimte aan de rechterkant van het veld om op te bouwen. De goed spelende Johan Schat, Sander Gietema en Randy van Malsen maakten hier dan ook veelvuldig gebruik van. Helaas voor de Kollumers was het vaak de eindpass die kwaliteit mistte om voor echt gevaar te zorgen. Na 22 minuten spelen kwam dan de grootste kans tot dan toe voor de thuisploeg. U raadt het al, wederom uit een corner. Hein Visser kopte in, maar Johan Schat stond goed opgesteld bij de paal om de bal voor de lijn weg te halen.

Vervolgens werd de geblesseerde Arjen Zijlstra vervangen door Yannick Hoekstra, die zijn invalbeurt niet beschaamde door een degelijk uur op de mat te leggen. Na een half uur ploeteren kreeg Kollum meer controle over de wedstrijd en was daar dan ook eindelijk de eerste echte uitgespeelde kans. Randy van Malsen zette Benjamin Zondervan met een bekeken steekpass vrij voor keeper Otte Visser, die de inzet van Zondervan met de benen kon pareren. Kollum voerde de druk op en was met een kopbal van Benjamin Zondervan na een vrije trap van Joop Pijnacker, dichtbij. De bal verdween echter net over de kruising. Toch moesten de gasten uit Kollum beducht blijven voor de counter. Net voor het rustsignaal waren er toch nog een aantal behoorlijke kansen voor met name Van der Valk en Van der Veen van de thuisploeg. De afronding miste, gelukkig voor de Kollumers, de juiste richting. Ook Joop Pijnacker liet nog even van zich horen door bijna te profiteren van een misverstand in de Driezumer defensie. Zijn puntertje verdween, via een Driezumer been, net naast het doel van Otte Visser. Zo haalden beide ploegen zonder schade op te lopen de pauze; 0-0.

Tweede helft

De Kollumers lieten zich in de tweede helft van een veel betere kant zien. De wind tegen kwam het spel van de Kollumers ten goede. Door goed kort combinatiespel werden de Driezumers steeds verder terug gedrongen en mocht er onverhoopt toch sprake zijn van balverlies, dan werd door goed doordekken zorggedragen voor een snelle herovering. Drie minuten na de hervatting was het al bijna raak. Joop Pijnacker stuurde de razendsnelle Benjamin Zondervan over links de diepte in. Zijn te snel gegeven voorzet miste de benodigde lengte om Gerard van Zonneveld een uitgelezen mogelijkheid te geven om de score te openen. Nog geen minuut later was het Joop Pijnacker die Marinus Hoekstra vanaf links bediende. Zijn snoeiharde kopbal verdween tot ieders verbazing naast het doel. In het eerste kwartier van de tweede helft was het de ene na de andere aanval die in de eindfase strandde. Inzetten van onder andere Gerard van Zonneveld en Joop Pijnacker werden geblokt, dan wel misten de juiste richting. Na 63 minuten voetbal was het dan toch raak voor de bezoekers. Goed doorzetten van Sander Gietema zorgde er voor dat deze spits Gerard van Zonneveld kon bedienen. De intikker was een koud kunstje voor de spits en topscorer van de oranjehemden. 0-1. VIOD kon het in deze fase niet bijbenen en daardoor niet voor gevaar zorgen in de Kollumer achterhoede onder leiding van Wiebe Postma en Ruben Merkus, die de zaakjes op dat moment goed op orde hadden. Het wachten was op de volgende treffer van Kollum. Dit gebeurde dan ook in de 73e minuut. Aan de basis van de aanval stond wederom de in de tweede helft goed spelende Sander Gietema, die Marinus Hoekstra aan de rechterkant bediende. Zijn voorzet bereikte de geheel vrijstaande Gerard van Zonneveld die opnieuw gemakkelijk kon intikken. 0-2. Kollum domineerde en er leek geen vuiltje aan de lucht.

Amper twee minuten later veranderde dit toch enigszins. Een wat vreemde breedtepass van Marinus Hoekstra op de eigen helft werd opgepakt door de Driezumers. Rense Visser werd bedient in de zestien en onreglementair gevloerd. Een penalty was het gevolg. Erik van der Veen wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de bal strak in de rechteronderhoek. 1-2. De Kollumer staf verwachtte vervolgens een opportunistisch spelend VIOD, waardoor de goed spelende Johan Schat werd gewisseld voor Roman Doelkamid. Hierdoor kwam Randy van Malsen als controleur op het middenveld te spelen, om met zijn fysieke kracht het eventuele gevaar van VIOD in te dammen. VIOD probeerde het vervolgens wel, maar miste de echte overtuiging om het de gasten moeilijk te maken. Kollum bleef gevaarlijk, ook toen Roman Doelkamid Pijnacker in kansrijke positie zette. Hij miste het overzicht en schoot het leer naast/over het doel.  Even later leek Kollum dan toch de wedstrijd definitief te beslissen toen Benjamin Zondervan de doorkopbal van Gerard van Zonneveld snoeihard via de keeper in de het doel deed belandden. De assistent scheidsrechter had echter waargenomen dat Van Zonneveld terug uit buitenspelpositie kwam. Dit werd overgenomen door scheids Van Duinen, zodat dit feestje niet doorging. Naarmate de tijd vorderde nam de frustratie toe bij de gastheren, wat in de 83e minuut leidde tot een rode kaart voor Van der Valk, nadat deze een natrappende beweging in de richting van Randy van Malsen had gemaakt. De thuisploeg moest verder met tien man en het geloof was nu helemaal verdwenen.

Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd besliste Kollum de wedstrijd dan ook. Yannick Hoekstra bracht de bal in die doorgekopt werd door Van Zonneveld op Marinus Hoekstra. Deze bediende op zijn beurt Van Zonneveld weer, die zijn poging schitterend in de kruising zag verdwijnen. 1-3. Joop Pijnacker had in de slotseconden van de wedstrijd de uitslag nog hoger kunnen laten uitvallen. Voor Pijnacker zat het er deze middag niet in, hij zag zijn poging voorlangs het doel verdwijnen, zodat de eindstand werd bepaald op 1-3.

Volgende week wacht de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop. Tegenstander op sportpark Baensein is dan Waskemeer. Een goed resultaat kan er dan zorg voor dragen dat Kollum met een goed gevoel en als koploper de feestdagen ingaat. De aanvang is 14.00 uur.

Verslag: Ludzer de Boer/Foto’s: Bert Wijma