Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Week van de veiligheid in Dantumadiel en Dongeradeel

DAMWÂLD – Een veilige omgeving maak je samen! Dat is de boodschap tijdens ‘De week van de veiligheid’ die de gemeenten Dantumadiel en Dongeradeel organiseren van 23 tot en met 27 november. Samen met de politie en de brandweer worden er allerlei interessante workshops en bijeenkomsten georganiseerd om mensen bewust te maken van veiligheidsrisico’s en om tips te geven wat daar aan gedaan kan worden. U bent van harte welkom, aanmelden van tevoren is niet nodig.

Programma

DatumActiviteitTijdLocatie
Ma 23 novemberVoorlichtingsavond met ex-inbreker Evert Jansen, bekend van TV-serie ‘De Inbreker’19.30 – 22.00 uurMFA De Hege Seis, De Westereen. Zij-ingang naast VVZ
Roadshow ‘Laat je niet overvallen’ voor ondernemers18.00 – 22.00 uurDe IJsherberg, Dokkum
Di 24 novemberSpeurworkshop speciaal voor hondenbezitters, incl. demonstratie van een politiehond19.00 – 20.30 uurDe Beier, Rinsumageast
Brandweer oefent in de wijk met een woningbrand19.30 – 21.30 uurRederywei 13, Anjum
Wo 25 novemberBrandweer oefent in de wijk met een woningbrand19.30 – 21.30 uurMr. Hofstrastrjitte 21, Driezum
Voorlichtingsavond met ex-inbreker Evert Jansen, bekend van TV-serie ‘De Inbreker’19.30 – 22.00 uurMFA De Ynset, Holwerd
Do 26 novemberBurgernetoefening met echte ‘boeven’19.00 – 20.30 uurDe Mienskip, Feanwâlden
Vr 27 novemberVeiligheidsmarkt met o.a. politie- en brandweervoertuigen15.00 – 21.00 uurGemeentehuis, Dokkum

Voorlichtingsavond met ex-inbreker
Hoe voorkom je een woninginbraak? Ex-inbreker Evert Jansen (bekend van de tv-serie ‘De Inbreker’) geeft een presentatie over de werkwijze van inbrekers en waar zij op letten. Overdag maakt de ex-inbreker een ronde door het dorp om verdachte of inbraakgevoelige situaties vast te leggen, die hij gebruikt voor zijn presentie. Misschien komt úw woning wel aan bod!

Roadshow ‘Laat je niet overvallen’ voor ondernemers

Elke overval of winkeldiefstal is er één teveel, zeker omdat criminelen vandaag de dag het gebruik van geweld niet schuwen. Tijdens deze interactieve voorlichtingsbijeenkomst leren ondernemers en hun medewerkers hoe zij het risico op een overval, afpersing, winkeldiefstal of agressie in de winkel kunnen verkleinen. Aan de hand van twee workshops leert u alles over overvalpreventie en wat te doen als het toch gebeurt.

Speurworkshop voor hondenbezitters

Hondenbezitters laten vaak ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg de hond uit. Een vast rondje waar je elke boom, elke auto en elk huis kent. Ook uw hond kent dit rondje en voelt het snel aan als er iets anders is dan anders. Tijdens deze avond leert u waar u op kunt letten in het gedrag van uw hond om verdachte situaties te signaleren. We laten ook zien wat een politiehond allemaal kan en geven een spectaculaire demonstratie.

‘Brandweer oefent in de wijk’
Een woningbrand in de straat! Wat moet je dan doen? En nog belangrijker: hoe kun je een woningbrand voorkomen? Een blusgroep van de brandweer houdt een brandweeroefening en beantwoord al uw vragen over brandveiligheid in en rondom uw huis.

Burgernetoefening
Bent u burgernetdeelnemer in Feanwâlden? Op 26 november krijgt u een bericht dat de politie op zoek is naar één of meer verdachte(n) van een woninginbraak. Dit weten we nu al omdat het een oefening is. Doe mee met de oefening door de Burgernetberichten die avond als ‘echt’ te behandelen. Hopelijk vangen we samen de ‘boeven’ en leren we meer over succesvol samenwerken tussen politie en bewoners! Na afloop van de oefening om 20:00 uur nodigen we alle deelnemers uit in Zalencentrum de Mienskip aan de Hoofdstraat 17 om samen terug te kijken op de oefening. Wilt u meedoen met de oefening en woont u in Feanwâlden? Meld u aan via www.Burgernet.nl.

Veiligheidsmarkt

De politie en de brandweer geven demonstraties en voorlichting op de veiligheidsmarkt. U kunt ook een kijkje nemen in verschillende politie- en brandvoertuigen. Daarnaast staan er allerlei andere instanties, waaronder de brandwondenstichting, voor u klaar om u tips en informatie te geven.

Actie: Een veilige omgeving maak je samen

Naast de activiteiten die er in de veiligheidsweek georganiseerd worden, gaan de gemeente en de politie deze week ook op pad om met mensen te praten over het thema veiligheid. De boodschap is: zie je een verdachte situatie? Bel 112! Mensen die veel ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg onderweg zijn, bijvoorbeeld voor hun werk of om de hond uit te laten, worden benaderd en krijgen een folder en een aardigheidje.

 Meer informatie
Wilt u meer weten over De Week van de Veiligheid of het programma? Kijk dan op dantumadiel.eu of dongeradeel.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button