Weg van alles: waarom afkicken in Zuid-Afrika voor sommigen werkt

Soms zit je zo vast in je eigen omgeving dat het onmogelijk lijkt om ergens verandering in te brengen. Je kent de straat, de mensen, de verleidingen op de hoek van je dagelijkse routine. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om écht afstand te nemen, zelfs letterlijk. Je kunt, bijvoorbeeld, op de website lezen over wat het betekent om te kiezen voor afkicken in Zuid Afrika. En nee, dat is niet omdat de zon er altijd schijnt, maar omdat het soms helpt om alles achter je te laten om weer bij jezelf te komen.
Wanneer alles draait om die ene fles
Een verslaving houdt zich niet aan kantooruren. Het komt op momenten dat je denkt het onder controle te hebben, of juist wanneer je je het slechts voelt. Mensen die verslaafd aan alcohol zijn, weten hoe hardnekkig het kan zijn. Een glas om te ontspannen, eentje om te vieren, en uiteindelijk een patroon dat je langzaam maar zeker overneemt. Het sluipt erin, verstopt zich in gewoontes en wordt vaak pas écht zichtbaar als je zelf inziet dat het niet meer werkt.
In een omgeving als Kollum, waar mensen elkaar vaak kennen, kan het lastig zijn om openlijk te worstelen met zo’n probleem. De drempel om hulp te zoeken wordt hoger als je bang bent dat iedereen het weet. Juist dan kan afstand nemen opluchten. Even helemaal uitzoomen. Even weg uit de vertrouwde chaos.
Rust en ruimte om op adem te komen
Een kliniek in Zuid-Afrika is geen vakantieoord. Het is een plek waar je wordt uitgedaagd om eerlijk te kijken naar waar je staat. Zonder afleiding van je dagelijkse leven. Geen bekende supermarkt, geen ‘vaste’ vrijdagmiddagborrel. Alleen jij, een nieuwe zomerse omgeving, en de ruimte om te kijken hoe het anders kan. Voor sommigen voelt dat als een verademing. Niet makkelijker, maar misschien wel duidelijker. Want hoe minder afleiding, hoe meer aandacht er komt voor waar het echt over gaat.
Eén besluit verandert nog niet alles
Afkicken klinkt als iets met een duidelijk begin en eind. Maar in werkelijkheid is het vooral een startpunt. En nee, dat is niet als er 112 gebeld is. De echte verandering gebeurt vaak pas daarna: als je terugkomt in je eigen leven en alles weer opnieuw moet gaan doen, maar dan zonder dat wat je eerder nodig dacht te hebben. Dat vraagt lef. En het helpt als je dan weet waar je terechtkunt met je vragen.
Ook Kollum is niet immuun
Verslaving kent geen regio’s. Het maakt niet uit of je in de Randstad woont of in het noorden van Friesland. Ook in een plek als Kollum zijn er mensen die vechten met hun gebruik, of die iemand kennen die dat doet. Het begint vaak met één gesprek. Eén klik. En als dat betekent dat je daarvoor even letterlijk aan de andere kant van de wereld moet zijn, dan is dat helemaal oké.