HoofdnieuwsRegionaal

Wethouder Boerema geeft startsein compostactie

KOLLUM – Zaterdagmorgen gaf wethouder Jelle Boerema het startsein voor de de Landelijke Compostdag op de milieustraat in Kollum. De heer Boerema deelde de eerste compost uit aan de heer Kooistra uit Kollum. Er kwamen veel mensen af op deze compostactie van de gemeente. De actie is een initiatief van Omrin, Orgaworld en de gemeente Kollumerland c.a.

Compostactie
De compostactie duurt een week en start op de Landelijke Compostdag, zaterdag 19 maart.
Zolang de voorraad strekt kunt u tot en met zaterdag 26 maart tijdens openingsuren op de Milieustraat, gratis compost ophalen. De openingsuren zijn: op werkdagen van 13.00 tot 14.30 uur en op zaterdag van 09.00 tot 11.00 uur.

Op=Op

Het betreft een ‘opschepactie’. Dit houdt in dat u de compost zelf op een door u meegebrachte aanhanger, of in de achterbak van uw auto scheppen. Per voertuig mogen maximaal twee kruiwagens worden meegenomen. Hoewel er een flinke berg compost zal liggen, geldt het motto: ‘op=op’.

 Gratis

Met het gratis uitdelen van compost bedankt de gemeente de burgers voor hun inspanning om GFT-afval (Groente-, Fruit- en Tuinafval (snoeihout, taken en gras) gescheiden aan te leveren. Zo kan men kennismaken met het resultaat van de gescheiden inzameling, namelijk GFT-compost. De gemeente wil iedereen wijzen op het feit dat het op een natuurlijke manier bemesten van de tuin beter is dan met kunstmest.

Goed voor de tuin

Compost is goed voor de tuin omdat het een natuurlijke bodemverbeteraar is. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem.

Afvalscheiding: goede zaak

Composteren bespaart ook geld omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is. In veel gevallen zelfs bijna de helft goedkoper dan het verbranden van huishoudelijk afval. Genoeg redenen om het GFT goed gescheiden te blijven aanleveren!

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button